-----------------------------------
tudor
09 Aug 2024 17:42


-----------------------------------
nobody,
Da asa este. Fujiyama de 25mm are distorsiune tip perna chiar daca este ortoscopic si cu camp mic de 42grade. In schimb APM UFF 24mm are geometria campului tot ortoscopica chiar daca are 65 grade. Dar bineinteles platind cu magnificatie mai mica pe margini (efectul de glob).
Referitor la usurinta de privit pe arginile FOVului la ocularele de 60-70 grade, pot spune ca acesta a fost un criteriu eliminatoriu in alegerea lor. Ocularele mele de camp larg, deci inclusiv Morpheus,  ma lasa in mod binocular sa privesc comod pe margini chiar cu ochelarii la ochi. Inainte de a testa Morpheus 17.5mm aveam mari indoieli in a vedea usor tot campul vizual in mod bino cu el. Mai testasem oculare de camp larg si aveam dificultati chiar si in mod mono, in mod bino nici nu imi puneam problema. Dar APM UFF 65gr, Morpheus 17.5mm 76gr si Delite 11mm 62gr, toate sunt permisive la privirile pe margini in mod bino.
valy,
Chiar daca as avea ocularul perfect de 25mm, eu pun in discutie si necesitatea focalei de 25mm in contextul campului mare al lui Morpheus 17.5mm. Ai considera utila in configuratia mea aceasta focala de 25mm? Sau pana la urma se dovedeste redundanta, si ajungi sa te uiti doar din cand in cand cu ea, pentru ca tot cu Morpheus ajungi sa privesti cel mai mult.