-----------------------------------
tudor
07 Aug 2024 09:56


-----------------------------------
Si daca vrei sa il misti el nu opune rezistenta? Sau trebuie sa il deblochezi, repozitionezi si setezi din nou noua "contragreutatea"?

Face parte din ceea ce se cheama "cap fluid" sau e o categorie diferita?

Deci sa zicem ca am setat contrabalansul pe treapta 3. (Am grijă ca întotdeauna  sa setez contrabalansul in pozitia orizontala si cu instrumentul echilibrat). Apoi fac o proba sa vad daca e buna treapta 3 ridicând instrumentul sa privesc la 60 de grade de exemplu. Când am ajuns la 60 de grade el trebuie sa rămâna acolo, având doar o mica mi&#537;care de  contrabalans spre partea opusa mi&#537;cării mele. Insa, dacă nu ramane pe pozi&#539;ie si nu are aceasta mica rezistenta de contrabalans, înseamnă că treapta 3 setata de mine e prea mica &#537;i necesita o setare pe o treapta superioara, de exemplu 4 sau mai mare. Insa daca simt o rezistenta foarte mare cu o tragere mare în partea opusa mi&#537;cării mele inseamna ca trebuie coborata o treapta, la 2 de exemplu. Pana când sim&#539;i acea mica rezistenta la mi&#537;care. Eu sunt cel care decide treapta in functie de cum simt instrumentul la mana. Dupa testari eu deobicei pun binoscopul meu de 100mm pe treapta 3 si las asa setarea. Umblu la ea doar dacă schimb ni&#537;te perechi de oculare cu diferen&#539;a foarte mare de greutate intre ele. Adică de exemplu dacă după APM UFF 24mm folosesc ortoscopicele de 6mm, care practic sunt cat niste capace de ocular. Dar 90% folosesc treapta 3 cu bino de 100mm. În cuvinte pare totul mai complicat, dar în realitate lucrurile sunt mai simple.
Cu astfel de contrabalans cel mai mult câ&#537;tigi cu faptul ca nu ai niciodată mi&#537;cări sacadate pe verticala, totul fiind fluent cu posibilitatea blocării în orice moment dorit.

Capul asta face parte din categoria "cap fluid" dar pe lângă reglarea tariei miscarii are in plus acest contrabalans.