-----------------------------------
FlorinT
04 Aug 2024 01:36

Verificarea colimarii binoclurilor
-----------------------------------
Salut.
Mai întâi îmi cer scuze că după sprijinul primit nu am mai activat pe aici, dar după ajutorul oferit în particular efectiv am primit mai mult decât a&#537; fi sperat...

Am achizi&#539;ionat un binoclu Lacerta Explorer 10x50 pentru fiul meu, ca &#537;i cadou de ziua lui anul trecut în august.

Omul ăsta, Om cu O mare, este mult mai mult decât pare pe acest forum.
 La @Cristian Kata mă refer... Poate modul în care scrie pe aici trădează oarecare mândrie care poate fi percepută drept infatuare. Dar, personal, ca simplu user pe acest forum care am beneficiat atât de ajutorul vostru pe acest forum, cât mai ales de ajutorul (necondi&#539;ionat &#537;i auto ini&#539;iat de mai sus amintitul) pot spune cu mâna pe inimă că este a&#537;a cum am spus: Om cu O mare. Dar ca să identifici acest aspect trebuie să ajungi să îl cuno&#537;ti, &#537;i ca să po&#539;i realiza asta, probabil mai trebuie ca întâi să fii perceput  de el just &#537;i realist cu preten&#539;iile pe care le invoci. &#536;i cine ar putea condamna o astfel de preten&#539;ie...

Personal, poate că ăsta a fost norocul meu... sunt începător in domeniile dezbătute pe acest forum. Deci nu pretind nimic, &#537;i deoarece caut să învă&#539;, sunt gata să apreciez orice sprijin primit. Iar cum, din aparenta reac&#539;ie ironică a lui Kata eu am extras doar realismul unor argumente, ceva a determinat probabil ca firea altruistă din inima acestui Om să vibreze &#537;i să reac&#539;ioneze firesc, pentru că e firea ce Dumnezeu a pus-o în noi... iar aceasta se manifestă doar când  are loc de după egoismul care în general ne domină, cealaltă sămân&#539;ă care ne locuie&#537;te deopotrivă &#537;i care ne face printre altele &#537;i orgolio&#537;i sau cârcota&#537;i... dar hai că nu Biblia o discutăm aici.

 A&#537;a am avut &#537;ansa să întâlnesc acest om săritor &#537;i gata să ajute.

După finalizarea achizi&#539;iei acelui Lacerta pentru fiul meu, a urmat achizi&#539;ia (împreună cu serviciile aferente punerii la punct a acestora) a încă două binocluri (cei drept achizi&#539;ionate SH &#537;i ieftin că, recunosc, bugetul &#537;i pasiunea mea nu sunt atât de înalte), ambele prin sprijinul total &#537;i necondi&#539;ionat al lui Cristian Kata.

El însă, nu a primit la schimb nici măcar un avantaj material din partea mea, ci doar mul&#539;umirile de rigoare pe care eu unul nu puteam să nu le mărturisesc în fa&#539;a unor astfel de gesturi.

Unii oameni sunt în&#539;ele&#537;i gre&#537;it pe forumuri... Recomand însă pe Kata ca pe un om cu personalitate deosebită dar &#537;i foarte pregătit... &#537;i dacă trebuie să fie plătit pentru serviciile sale (la urma urmei timpul sacrificat &#537;i priceperea implică &#537;i fireasca răsplată), eu unul tind să cred că ceea ce ar putea primi drept plată, este de departe pe deplin justificat.

Am scris asta aici după ce, discutând cu el recent despre colimarea binoclurilor, am vrut să mai citesc câte ceva &#537;i pe acest forum... Am rămas însă uimit când am constat aceste animozită&#539;i &#537;i (aparent sper) &#537;i resentimente vizavi de acest membru (foarte valoros din perspectiva mea) al acestui forum.

Ceea ce tot încearcă să explice este că, colimarea este conform termenului în sine o pretentie mare vizavi de ceea ce majoritatea în&#539;eleg din acest termen.

Alinierea condi&#539;ionată nu reprezintă o aliniere realizată complet, adică o raportare corectă a celor două extremită&#539;i laterale ale binoclului care nu trebuie să fie doar perfect paralele între ele ci, &#537;i cu axul central al binoclului. Doar a&#537;a se poate ob&#539;ine ceea ce numim COLIMARE. În rest, toate tehnicile care produc doar paralelismul optic a celor două perspective optice care trec prin lentilele binoclului, sunt doar alinieri condi&#539;ionate.

Iar ceea ce a pretins Cristian Kata este: să se demonstreze că există sau că  cineva de&#539;ine o tehnică de aliniere completă adică un paralelism complet care, de exemplu să nu se piardă/modifice odată cu schimbarea distan&#539;ei interpupilare. Pentru că &#537;i asta ar trebui de fapt să ofere colimarea, nu?

Îmi cer scuze dacă interven&#539;ia mea este inoportună, ori dacă ceva nu am în&#539;eles eu bine.