-----------------------------------
Mircea Pteancu
31 Iul 2024 22:37


-----------------------------------
mmarin

Iti inteleg punctul de vedere, la prima ''intalnire'' asa am gandit si eu.
Acela e doar un mic binoclu, nu-i traversa de cale ferata, tablier de pod sau grinda cu zabrele.

Armand mi-a printat niste piese si a trebuie sa le fac niste ajustari, din vina mea. Am avut de lucru ca lumea, mai frate, la slefuit cu smirghelul suprafata plana si la ovalizat gaura cu burghiul. 
Nu se compara filamentul de printare cu rahatul de plastic cu care suntem serviti in viata cotidiana. Pentru asemenea ajustari ca cele descrise, parerea mea este ca aluminiul moale ( nu duraluminiul) e un material mai slab ca filamentul de printare. Iar aliajele usoare ( 'electron' si cum se mai numesc) folosite la binoclurile din comert sunt inca si mai slabe, pocnesc si crapa intr-o veselie.
Dupa acea mica partida de Sumo tehnologic, eu m-am amorezat de piesele printate.

Mai jos vedem,  mai ales in paginile 3 si 4, descrierile userului AY, unul care a construit si care foloseste la observatii reale un asemenea binoclu:
 
https://www.cloudynights.com/topic/921871-analogsky/page-4

Eu aveam mai degraba rezerve fata de performantele optice. Ma rog, 30x sau 75x suna bine si sunt perfect realizabile cu lentile de 50mm. Dar cu obiective de binoclu !?
Noa, uite la postarea # 92 din 27 Iulie, AY declara negru pe alb ca a separat Epsilon Lyrae in patru stele. Daca-i asa, zica cine ce o vrea, ala-i telescop, nu jucarie !

Si, mai nou ( asta da chestie de marketing = bete-n roate lui Kasai): cumperi kitul pentru Magic, primesti gratis fisierele sa-ti printezi Bebop, binoclu astronomic de 50mm, drept, nu cotit. Si acesta, cu focusere de 1,25'' si 2'', sertare magnetice de filtre si suport pentru cautator laser. 

https://www.youtube.com/watch?v=6FmM875wiFg

Pe de alta parte, merita sa urmarim recenziile, sa se confirme cele spuse la linkuri, ca 500 verzisori sunt multi  daca incepem de la 1,2,3,4,5  s.a.m.d.

Mircea