-----------------------------------
Mircea Pteancu
22 Iul 2024 11:39


-----------------------------------
Duminica 21 Iulie, am continuat ''lectura la ocular'' a cartii I.S.W.A.T.I.T..
Telescopul folosit a fost dobsonianul D= 125mm F/6.9 armat cu ocularul zoom Svbony 10 -30mm si oculare TMB Planetary.

Canes Venatici, pag. 22 -23: sunt numai cinci stele in tabel si pe harta din cartea lui Olcott.

- Cor Caroli/ Alfa CVn este o stea dubla superba, una dintre cele mai frumoase. Daca ar trebui sa aleg un singur cuvant care sa o descrie ar fi ''eleganta''. Trebuie sa o observi cu atentie, relaxat. La 87x se zarea deja contastul de culoare fantastic iar la 173x acesta era bine vizibil: primara este de un alb pur iar companionul este lila.

- 2 CVn este lejer rezolvata la 87x dar merita sa folosim si aici mariri mai mari. La 173x se vedeau bine culorile componentelor: primara de un oranj palid iar companionul eu l-am  vazut indigo lavanda. Olcott l-a vazut ca fiind albastru.

- ''La Superba''/ Y CVn se vedea deja oranj in cautatorul RACI si inca si mai bine, cu culoare oranj - rosiatica in telescop, la 87x.

- Am gasit cu greu STF 1615, ascunsa in pacla, rezolvata apoi fara dificultati.

- 15 CVn apare in ocular ca o tripla luminoasa dar Olcott o descrie doar ca dubla, a treia stea luminoasa nu apartine de sistem. Stelle Doppie insa imi arata ca 15 CVn intradevar este o tripla. Companionul dublei luminoase STF 24 ar trebui sa se rezolve in BU 608 BC cu separatia de 1,3''. STFA 24 o pot bifa dar ramane curiozitatea de a vedea si BU 608. Poate deseara ?

Ursa Major , pag. 34 -35, unde Olcott semnaleaza in tabel noua stele duble/ multiple, dintre care eu am vizitat aseara sapte.

- 23 UMa a fost destul de usor de gasit si ceva mai greu de rezolvat, nu din cauza separatiei de 23'' ci din cauza unui Delta mag = 5,5mv. Am rezolvat-o si apoi am folosit aceasta stea pentru a gasi celelalte din zona.

- Sigma 2 / STF 1306 a fost mult mai dificila de rezolvat. Are separatia de 4'' si Delta m = 4mv. La 87x nu am reusit nicicum, a trebuit sa folosesc 173x, si multa rabdare dar pana la urma am reusit.

- Folosind marirea minima de 29x , obtinuta cu ocularul zoom, am rezolvat apoi STF 1415, STF 1495, STF 1520, 65 UMa si Zeta UMa.

Am zarit la o marire de aprox. 60x si galaxia M81, dar numai cu vedere periferica.

Am ramas asadar restant la Ursa Major cu dublele 57 UMa si STF 1561, deja pierdute aseara in pacla si in poluarea luminoasa aradeana.


* Am testat ocularul Apex 28mm, format 2'', care pe ''Ratusca'' asigura 31x si camp de 1,8* : Cr 399 -a incaput aproape complet in campul ocularului, M29, M39, 61 Cyg, Zeta Lyr, Beta Lyr, campuri stelare din Calea Laptelui.

* Am incheiat, ca merinde pentru ''suflet, inima si minte'', cu rezolvarea cu succes a lui Delta Cyg.

Aceasta a fost sesiunea nr. 18 pentru Iulie curent.

Mircea