-----------------------------------
sky
02 Mai 2006 11:14


-----------------------------------
Mai.
Se vede ca tie iti plac refractoarele, dar totusi zic ca e pacat sa nu folosesti si un reflector.
Sa luam un refractor de 80-90 mm, ce putem vedea cu el?Cateva benzi pe Jupiter, inelele lui Saturn cu cele 2 diviziuni, Marte cu ceva detalii, inelul lui Uranus si celelalte plante dar fara detalii(Pluto nu e planeta :D )si in plus de planete ai sa te saturi repede, gandestete ca sunt doar 3 planete pe care poti sa vezi ceva detalii cu un asemeea instrument :? 
SA luam parte de DSO la care e varza un asemenea instrument, e mult prea mic, ti-ar trebui un cer racnet ca sa vezi ceva brate spirale si detalii in alte obiecte, exceptand roiurile deschide foarte stralucitoare, cer care e greu de gasit. Sa nu mai spun de aberatia cromatica pe care o ai la planete care este dea dreptul dezgustatoare.
Pe cand la un reflector nu ai aberatie cromatica. Unul de 150 mm care echivaleaza la pret cu un refractor 80-90 mm va arata mult mai multe detalii pe Jupiter(vezi si pata rosie cu el) si mai multe detalii pe Saturn si pe Marte la fel.Plus ca la DSO e meserias nene, mai vezi si ceva detalii in galaxii cu el nu numai pete de lumina ca intr-un refractor mic.
TOSUSI CEL MAI BINE E SA LE AI PE AMANDOUA.
Eu am o vorba, in astronomie conteaza cat mai multa lumina nu imagini cu contrast ridicat.Ce sa fac eu cu contastul la M51???sau M31 daca eu nu am suficienta lumina sa vad ceva detalii. :twisted: