-----------------------------------
iulian90
08 Iul 2024 19:45


-----------------------------------
Dupa o saptamana in care nu am mai facut observatii seara, fie din cauza vremii nefavorabile, fie din cauza oboselii de peste zi (am avut o saptamana solicitanta cu multe treburi), aseara am iesit din nou loa observatii vazand ca cerul era curat limpede si stabil si printre altele am observat si multe stele variabile, acestea fiind:

-Delta Cep - magnitudine estimata la 3.9 mv. 
-Eta Aql - magnitudine estimata la 3.8 mv.
-V1010 Oph - magnitudine estimata la 6.8 mv.
-T CrB - magnitudine estimata la 10 mv. Pare mai stralucitoare decat data trecuta ,stralucirea sa fiind mai apropiata apropiata de cea a stelei de 9.9, variabila fiind cu doar cu un grad mai slaba decat acesta, dar mai stralucitoare cu 3 grade fata de steaua cu magnitudinea de 10.6.
-Chi Cyg, magnitudine estimata la 4.5. Este vizibila si cu ochiul liber.
-g Her - tip SRB, interval de magnitudine: 4.3-5.5, perioada 89.2 zile. Magnitudine estimata: 4.6 
-OP Her - tip SRB, interval de magnitudine: 5.8-6.7, perioada 120.5 zile. Magnitudine estimata: 6.1 (Se vedea foarte aproape de zenit la ora observatiei, a fost dificil de observat steaua X Her cu binoclul, chiar si cu telescopul de orientat a fost cam greu dar dupa aceea a fost mai usor de observat acesta stea).
-AC Her - tip RVA, interval de magnitudine: 6.8-9, perioada 75.29 zile. Magnitudine estimata: 7.7
-X Her - tip SRB, interval de magnitudine: 5.8-7, perioada 102 zile. Magnitudine estimata: 6.6

Mai sunt multe stele variabile in constelatia Hercules de observat, dar in seara asta si in urmatoarele seri urmeaza sa le "vanez" si sa le estimez cu binoclul sau telescopul Gigant, in functie de magnitdine.