-----------------------------------
Erwin
25 Iun 2024 08:07


-----------------------------------
Pentru astrofoto montura este cea mai importantă. Aici este cel mai greu să te decizi câ&#539;i bani e&#537;ti dispus să dai pentru o montură suficient de precisă care să rămână în limita portabilită&#539;ii. Există mai nou monturi mici &#537;i compacte care duc tuburi grele fără contragreutate, fiind bazate pe angrenaje armonice de robo&#539;i, însă sunt prohibitiv de scumpe. La extrema opusă sunt trackerele cu motorizare pe o singură axă gen Star Adventurer care merg bine cu instrumente mici pentru câmp larg, APO sau ED de 50-60mm sau direct camera DSLR cu teleobiectiv. Cite&#537;te topicurile din sec&#539;iunea Astrofoto pentru începători ca să te edifici. De asemenea, po&#539;i consulta "epopeea" prin care au trecut câ&#539;iva colegi avansa&#539;i de aici de pe forum &#537;i care au descris experien&#539;ele lor încercând diverse setup-uri care de-a lungul timpuui au stat cu lunile în Bazar. 

&#536;i eu sunt de părere că cele 2 activită&#539;i sunt complementare &#537;i să nu vinzi dobsonul de 200 pentru că o să regre&#539;i. Dacă nu ai banii necesari acum, mai bine amână astrofoto, cel pu&#539;in până când vei &#537;ti ce ai nevoie &#537;i de cât timp dispui pentru că astrofoto nu înseamnă doar investi&#539;ia în bani &#537;i timp de expunere ci &#537;i în timp de învă&#539;are &#537;i aplicare a tehnicilor de prelucrare (pe care eu nu am fost dispus să-l sacrific, mai bine dau la pilă în atelier...).