-----------------------------------
AVD
21 Iun 2024 13:32


-----------------------------------
Mi se pare destul de complicat sa vinzi aici. Toata lumea vinde, nimeni nu cumpara, desi eu mi-am mai cumparat lucruri de aici (am luat si o montura si un ocular). Vinde lumea pe aici? Eu am scule pe care am dat o garla de bani, care au fost tratate frumos si care nu se vand nici la 60% din pretul de lista. 

Banuiala mea e ca nu sunt suficienti oameni. Poporul asta sparge seminte si asculta manele, astronomia e complicata.

Depinde. Poate lumea pur si simplu nu are nevoie de ce vinzi tu (am vazut ca tu vinzi un iEQ45 si un Polarie), sau poate lumea asteapta oferte mai bune. 

Realist vorbind, nevoia de o montura atat de heavy-duty, cu capacitate de 20kg este destul de redusa, majoritatea oamenilor avand probabil telescoape de sub 10kg (un 150PDS, o lunetica de 102-110mm, un C6, etc.). Un HEQ5, sau un GEM28, noi, care sunt probabil arhi-suficiente pentru majoritatea utilizarilor, costa in jur de 6700. 

Deci nu s-ar "infige" sa ia ceva atat de mare si de greu (iEQ45, stiu cat de grea e, o urc destul de des la masina) decat daca ar fi o oferta imbatabila (cum urmeaza sa mentionez eu mai jos).  


Am vazut un iEQ45 vandut cu 3500 (chiar un prieten bun cu care ies la poze a luat-o). Eu am luat un HEQ5 cu 3000 de lei, set de telescop + 2 corectoare + cutie cu valoare de +9500 lei la 2800 de lei. Avand in vedere ca exista ocazii de genul si lumea le stie, probabil ca asteapta tot ocazii de genul asta.

Acum, tu nu trebuie sa intelegi din comentariul meu ca ar trebui sa reduci preturile. Bunul tau, pretul tau. Alegerea este a altora. Doar incerc sa imi exprim parerea legata de plangerea ta. 

Da, intr-adevar, nu duduie Romania de astronomi, si mai ales de astrofotografi (pentru ca, sa fim seriosi, montura asta este dedicata mai degraba astrofotografiei, la ce performante are. Vizual poti face si cu un EQ2, daca iei emetix inainte sa pui ochiul in ocular). 

In ultimul loc unde am iesit la poze, in camp, chiar am gasit coji de seminte pe jos in jurul unui foc de tabara, deci nu e deloc departe de adevar afirmatia ta :D