-----------------------------------
Alexandru Claudiu
17 Iun 2024 23:24

Probleme stack-ing folosind un telescop Esprit 100ed
-----------------------------------
Buna seara.

Aseara am folosit pentru prima data un refractor SW Esprit 100ED in zona Otopeni (bortle 6-7), langa niste becuri deranjante, unde am mai fotografiat in multe alte situatii.

Fata de vechiul meu teleobiectiv Sigma 150-600, am avut cateva surprize placute: focusul este extrem de precis si am scapat de stelele alungite in coltul din dreapta-sus. Se pare ca erau de la obiectiv. De asemenea culorile stelelor mi se par mult mai intense (cand focusul este precis). Mentionez ca este si primul meu telescop ...

Am incercat sa fotografiez Cometa c/2021 S3 Panstar, care noptile acestea se plimba (aparent) pe langa Galaxia Foc de Artificii (Fireworks) si roiul globular din apropiere NGC 6939.

Nu intru in detalii de genul, de ce nu se vede coada cometei (ma asteptam sa fie mult mai vizibila...)...

Insa am avut si o problema pe care nu stiu s-o rezolv.

Am folosit o camera Asi 533MC racita la -5C si un filtru de 1.5" Astronomic Uv/Ir pe care l-am insurubat direct in camera, deci foarte aproape de senzor. Am mai folosit acest filtru de mai multe ori cu Sigma 150-600 fara probleme.

Imaginile postate sunt doar de test, neprelucrate:

1. Mai jos se vede imaginea finala neprelucrata, in care s-au suprapus cadre de 3 si 5 min facute, fara cadre Flat, Bias sau Dark. Doar cadre light.

Se vede clar o zona circulara mult mai luminoasa in centru!

De asemenea in dreapta este o zona violet....dar problema principala este zona centrala luminoasa. Nu are cum sa fie vignetare asa de intensa, la un senzor asa de mic.


2. Apoi este imaginea in care am folosit si 20 cadre flat. Deci am avut cadrele light (de 3 si 5 min) + cadrele flat.

Imaginea este mult mai slaba decat era cand nu folosisem deloc flat!   

A aparut un gradient enorm, iar zona centrala care la imaginea fara flat-uri avea centrul mai luminos, acum are centrul mai intunecat, ca si cum master-flat-ul ar fi supra-corectat acea zona centrala.

Modul cum am facut flaturile: ca si pana acum, la sfarsitul sesiunii foto (deci noaptea) pun telescopul fix in sus si pun o tableta care are pe ecran o poza perfect alba. Din Asiair aleg auto-flat. 

Diferenta acum a constat in parasolarul mare al Esprit-ului. Am pus tableta pe parasolar, deci la distanta de vreo 10 cm de obiectiv. Cand foloseam Sigma 150-600 scoteam parasolarul si puneam tableta direct pe obiectiv. Am observat in preview-ul AsiAir-ului, de cand  faceam flat-urile, ca ieseau colorate. Mai intalnisem acest efect daca foloseam Optolong L-extreme, dar nu era o problema in cadrul final. Insa niciodata n-am vazut sa arate astfel flaturile cu un filtru Astronomic Uv/Ir.

O alta mica diferenta este ca ecranul tabletei se potriveste perfect cu cercul parasolarului, adica cercul se inscrie perfect (la limita) in dreptunghiul tabletei...de obicei ramanea spatiu in jurul cercului.


Care sa fie rezolvarea ?

Oare tableta ar trebui inlocuita cu un panou special (softbox) de dimensiuni ceva mai mari ? Sau nu este asta cauza...

Nu-mi dau seama de unde au aparut cele 3 probleme: cea cu cercul luminos in centrul pozei, cea cu flat-urile care nu sunt ok si cea cu zona violet din dreapta. Primele 2 sunt esentiale.


Multumesc.