-----------------------------------
Mircea Pteancu
09 Iun 2024 14:15


-----------------------------------
Sambata 9 Iunie a.c. am facut observatii cu luneta RFT 60x380mm, cu obiectiv si tub primite de la Erwin care, la randul sau, le-a primit de la Lentilozaur.
Am folosit grosismentele, respectiv ocularele urmatoare : XCel 25mm / 15x + Sirius Plossl 25mm / 15x + Celestron SPlossl 10mm/ 38X + BCO 6mm / 63x si ocularul zoom Svbony 170 10-30mm pentru mariri de la 13x la 38x. Am folosit o prisma diagonala Porro dar si una Amici.
Cerul a fost de foarte paclos, cu nori razleti de medie si mare altitudine si a avut tot timpul observatiei o culoare argintie.

Observatii : 

*  Luna, in crepuscul, foarte frumos vizibila ca o secera subtire, langa hornul casei vecine, cu numeroase detalii de relief vizibile la 38x. Imaginea aceea mi-a dat un puternic imbold sa continui testul. A fost o imagine foarte pitoreasca.

* Am rezolvat si separat stele duble sau multiple :

- Eps 1-2  Lyr ca dubla STF 37

- Zeta Lyr / STFA 38 al carei companion abia se zarea in ocularele de 25mm si in SP 10mm. In ocularul zoom, companionul lui Zeta Lyr s-a vazut deja foarte bine la 13x.

- STT 525 doar ca dubla AC
- Beta Lyr s-a vazut doar ca dubla STFA 39 AB

- ''cealalta dubla-dubla'' formata din STF 2740 + STF 2744 a fost bine vizibila la 38x

- Niu Dra / STFA 35 a fost rezolvata deja la 13x. Nu-i de mirare, imi amintesc ca am rezolvat aceasta dubla cu lunete simplet cu aperturi minuscule ( 15mm !) si cu binocluri galileene.

- Mu Dra / Alrakis / STF 2130 a fost doar rezolvata la 63x. Sa nu confundam insa steaua Alrakis cu planeta cu acelasi nume din ''Dune'' a lui Frank Herbert.

- 16+17 Dra , rezolvata si separata ca tripla. 

- Omicron 1 Cyg , separata ca tripla, dar nu cu contrast tricolor ci bicolor in ocularul zoom deoarece companionul C abia se vedea din cauza paclei.

- Albireo, separata fara dificultate dar cu contrastul de culoare puternic afectat de pacla.

- 16 Cyg, larg separata.

- Cor Caroli, separata la 15x.

- Algieba/ Gamma Leo , separata la 63x.

- La Polaris a trebuit sa vanez un sfert de ceas imaginea companionului ascuns in ceata atmosferica. L-am vazut apoi in repetate randuri dar foarte , foarte slab luminos.

- Gamma din Delfinul a fost ultima dubla a serii dar si ultimul obiect observat. Tot cerul fusese deja acoperit de nori albiciosi.

- Marea surpriza a serii a fost ''dubla-dubla'' Eps 1-2 Lyr/ STF 2382 AB + STF 2383 CD. 
Eps 2, dubla mai luminoasa, a fost rezolvata si separata iar Eps 1 doar rezolvata dar cu D bine vizbil, lipit ''deasupra'' lui C. Asta contrazice toata experienta mea de pana acum. Eram convins ca am nevoie de minim 70x pentru rezolvarea ''dublei-duble''. Si, in nici un caz, nu ma asteptam la acest rezultat de la aceasta lentila de 60mm in care, la 63x, stelele apar inconjurate de un halou, o ''atmosfera'' rosiatica.
Dar asa e realitatea, uneori ignora parerile si prejudecatile noastre cele mai ''bine stabilite''.

* Am observat si obiecte DSO, dupa caz, desi nu speram sa reusesc, vazand aspectul cerului :

- Mel 111 a incaput in campul de 3,9 grade al ocularului XCel 25mm pe diametrul de la dubla 17 Com pana la dubla STT 245. Doua stele duble din roi se vedeau rezolvate la 15,2x si anume 17 Com / STFA 21 AB si 12 Com/ SHJ 143 dar numai AC.
Banuiesc insa ca roiul deschis Mel 111 lipseste din meniurile de observatii ale telescopistilor din cauza diametrului imens de patru grade si jumatate. Este mentionat mult mai frecvent de binoclistii care pot sa vada, daca privesc cu atentie, dubla 17 Com rezolvata.
Dar eu indemn telescopistii sa cerceteze indeaproape roiul Mel 111 deoarece pot observa ''acolo'' multe stele duble foarte interesante precum si un numar uimitor de galaxii. 

- M56 a fost zarit cu foarte mare greutate si numai cu ''vederea lui TREX'' dar un dram mai bine ca M71.

- M 71 a fost de asemenea zarit numai cu ''vederea lui TREX''. 

- M57 a fost bine vizibila.

- M27, desi slab luminoasa, a fost bine vizibila si ''foarte mare''.

- ''Blinking Nebula'' / NGC 6826 a fost detectata la 38x tocmai datorita efectului de ''blinking''. Cand o vedeam cu vederea periferica, arata ca o stea dubla. Cand o priveam direct, nebuloasa disparea. S-a vazut ceva mai bine la 63x dar inca era foarte mica.

Concluzii :

1) Luneta 60x380mm este functionala. Trebuie sa o estetizez si , eventual, sa-i pun diafragma in tub.
Toate ocularele testate se incadreaza in plaja de focalizare a focuserului.

2) Am testat cu ocazia de mai sus prisma diagonala Amici. Din fericire, nu introduce aberatii observabile in gama de grosismente 13x - 38x. Voi putea folosi asadar aceasta luneta si la observatii de stele variabile, folosind hartile AAVSO  ''normale'', destinate binoclurilor.

3) Ocularul zoom Svbony model 170 : 10 -30mm a functionat foarte bine si il voi folosi mereu cu aceasta luneta. Imaginile stelelor la 13x sunt ''punctiforme'' pe intreg campul vizual, stelele sunt mai luminoase ca in ocularele Plossl iar saturatia de culoare este intensa. 
Aritmetica, ce sa vezi, a functionat ! Campul aparent aL acestui ocular,la focala de 30mm,  este foarte mic , de doar 33 grade.
Dar 33 / 12,67 = 2,6 grade adica 156 minute = un RFT ''foarte RFT'' ! 
Ce bun ar fi un asemenea camp pe doburile mele de 200mm si 250mm ...

Cer senin, Mircea