-----------------------------------
gpaunescu
06 Iun 2024 19:02


-----------------------------------
Am un red dot pentru a centra pe cat posibil telescopul.
e bine sa il aliniez inainte sa se insereze (folosind un obiect terestru mai indepartat) pentru a avea o acuratete cat mai buna, deoarece un mm diferenta la mine poate insemna niste mil ani lumina in deep space.
...


Asta este altceva: este alinierea dintre telescop (OTA) si  cautator (in cazul tau red dot-ul).

Intr-adevar, se incepe ziua pe un obiect indepartat ( de exemplu varful unui stalp, sau orice care poate fi redus cat de cat la un punct), dar se finiseaza pe stea (de obicei steaua polara pt ca nu trebuie sa o urmaresti).

Orientezi telescopul pe acel obiect punctiform, astfel incat sa il centrezi in ocular; apoi reglezi red dotul astfel incat sa cada punctul rosu pe acelasi obiect, exact pe detaliul care e in centrul ocularului.
Asta trebuie sa o faci ziua, cat poti de bine, pentru ca noaptea iti va fi greu sa gasesti  stelele daca nu ai cautator.
Repeti operatia pe stea pana cand la cautarea cu punct rosu a unei stele, o vei vedea in mijlocul ocularului.

@Valy, intr-adevar se poate si cu ocular; dar fara ceva experienta, va fi dificil.
Eu, la inceput, am pierdut, cateodata si cate o ora ca sa fac alinierea initiala. 
Asta se intampla deoarece credeam ca pus pus steaua in centru, dar de fapt o eroare micuta , de numai 0.5-1mm, la distantele astronomice care sunt pana la stele, inseamna foarte mult.
De nenumarate ori, dupa ca aliniam dupa cele 3 stele, primeam mesajul fail, cand montura valida alinierea.

In schimb cu ocular cu reticul, totul a fost ok.
Unii, mai recomanda sa defocalizezi steaua astfel incat sa devina un disc mai mare si sa il poti centra mai usor in ocular.