-----------------------------------
Alexandru Claudiu
02 Iun 2024 21:55

Recomandare ocular pentru SW Esprit 100ED
-----------------------------------
Buna seara.

Am rugamintea sa-mi recomandati un ocular (sau un set de oculare - maxim 2 oculare) pentru un telescop SW Esprit 100ED (100/550).

De la inceput trebuie sa spun ca este primul meu telescop si niciodata nu am facut observatii vizuale, deci nu am experienta (foarte rar am folosit un binoclu al unui amic si m-am uitat de cateva ori printr-un telescop al celor de la Astroclubul Bucuresti). Mereu am fost interesat strict de astrofoto.

Acum insa, pentru ca achizitionez telescopul, vreau sa "scot" cat mai mult din el.

De asemenea, sper ca utilizandu-l pentru a vedea cerul, ii voi atrage si pe copii spre acest domeniu...pana acum cu astrofoto nu prea mi-a iesit.

Asadar, care ar fi primul ocular pe care ar trebui cineva sa si-l cumpere ca sa "impresioneze" pe cineva care se uita prin telescop ?

Initial ma gandeam la unul de camp mai larg, in care sa intre Andromeda sau niste nebuloase mai mari, insa ulterior mi-am schimbat opinia si cred ca cel mai spectaculos ar fi un ocular care sa ofere un zoom mare si sa fie util pentru a vedea obiecte mici: planete, roiuri globulare,  nebuloase mici si nu in ultimul rand cratere detaliate pe luna.


Nu stiu care sunt preturile, insa banuiesc ca, din pacate, sunt cam mari daca vreau unele de calitate. 

Mi s-a recomandat sa iau unele peste medie, ca sa beneficiez de optica destul de buna a Esprit-ului.

De asemenea, care ar fi cateva "tinte spectaculoase" care merita observate pe timp de vara cu un telescop ca cel mentionat de mine si cu un ocular pe care sper ca o sa mi-l recomandati (stiu multe tinte spectaculoase de fotografiat pe timp de vara, insa nu stiu cat de bine arata cand sunt privite...)



Multumesc.