-----------------------------------
Alexandru Claudiu
27 Mai 2024 23:57

Focalizatorul automat este necesar pe un SW Esprit 100ED ?
-----------------------------------
Buna seara.

Intr-un final am decis sa achizitionez primul meu telescop, inlocuind teleobiectivul Sigma 150-600 care m-a servit destul de bine in ultima perioada. Asadar am comandat un refractor SW Esprit 100ED (100/550).... astept sa soseasca luna viitoare.

Cum pretul este unul ridicat, inca nu voi achizitiona elemente suplimentare, insa imi fac planul pentru perioada cand voi mai avea fonduri...

In primul rand voi utiliza Esprit-ul pentru foto cu o camera Asi 533MC (fara roata de filtre; doar un sertar), apoi pentru vizual.


Am cateva intrebari:

1. As vrea sa stiu, din experienta voastra, daca este necesar un motor de focus automat (ZWO EAF) pentru acest model  ?

Altfel spus, din cauza schimbarii de temperatura, focalizatorul manual (cel din stoc) al Esprit-ului se misca in timpul unei nopti de fotografiat, fiind nevoie sa se refocalizeze ?  Sau focalizatorul este suficient de stabil, astfel incat, chiar daca temperatura scade cu mai mute grade, focusul ramane ca la inceput ?

Daca focusul se schimba in timpul noptii, atunci este clar ca este necesar un motor de focus automat, precum cel de la ZWO.


2. In cazul in care voi cumpara, pana la urma, motorul ZWO de focalizare automata, as vrea sa stiu daca acest motor poate fi utilizat si cand se utilizeaza refractorul pentru vizual ?

Daca il voi cumpara as vrea sa-l montez pe telescop si sa nu-l mai scot de acolo. De aceea, as vrea sa stiu daca un astfel de motor incomodeaza cu ceva atunci cand folosesti telescopul pentru vizual.


Multumesc.