-----------------------------------
iulian90
28 Apr 2024 00:05

Reconditionare telescop Sky-Watcher 130/900mm
-----------------------------------
Buna seara tuturor. 

De curand mi-a adus Tavi un reflector Sky-Watcher de 130mm diametru si 900mm focala, cu tot cu montura EQ2 si trepied. In urma testelor s-a dovedit de calitate foarte buna, la fel ca si reflectorul de 114/900mm, insa avea nevoie de cateva imbunatatiri. 
Im primul rand spiderul cu brate groase, dar si suportul central de colimare al secundarei trebuiau inlocuite, intrucat bratele erau cam groase si produceau egrete de difractie destul de vizibile si cam late, care la astrofoto ar fi deranjante, iar suportul central al secundarei avea diametru mai mare decat diametrul secundarei, adica 45mm pe cand secundara avea 35mm deci o diferenta de 10mm ,suportul marind obstructia inutil, la 34%, fata de 27% cat ar produce secundara de 35mm. 
Am folosit un suport metalic de la secundara originala (la care i-am taiat partea inclinata la 45 grade) a telescopului de 150mm pe post de suport central de colimare, care are 36mm diametru,pe care am montat 4 brate din tabla de fier zincata de 0,5mm grosime, prinzandu-le cu popnituri. La capetele bratelor am prins 4 suruburi M8 pentru tensionare, ce le-am trecut prin 4 gauri ce le-am practicat in inelul de rigidizare din fata a tubului, suruburile M8 la randul lor avand practicate cate un sant in capete prin care sa intre capete pe bratelor, si cate o gaura transversala prin care sa treaca cate un popnit care prinde bratul de surubul de tensionare. La montajul noului spider pe inelul din fata a tubului a fost un pic dificil intrucat a trebuit bagate mai intai suruburile prin gaurile din inel, fiecare avand deja cate o piulita infiletata si o saiba, apoi am bagat spiderul si pe urma am introdus capetele bratelor in suruburi si le-am prins in popnituri, dar am reusit pana la urma. Dupa montajul noului spider si suport pentru secundara in inelul tubului telescopului am tensionat bratele din piulitele infiletate pe suruburile de tensionare, piulitele tragand in afara suruburile care la randul lor intind bratele spiderului. 
Intrucat telescopul il voi folosi si la astrofoto planetar dar si astrofoto DSO am inlocuit oglinda secundara de 35mm cu cea de 37mm de pe telescopul de 150mm (care va trece in "hibernare"), aceasta fiind putin mai mare si producand o obstructie de 28% (fata de 27% in cazul secundarei originale de 35mm), dar si un camp de plina lumina mai mare, de aproape 12mm diametru in planul focal, satisfacator pentru camera DSLR Canon, si perfect pentru ASI178MM.
Apoi la oglinda primara am modificat bariletul intrucat oglinda nu era sprijinita cum trebuie pe barilet, avand punctele de sprijin tocmai pe margine, cu trei bucati de cauciuc tare pe barilet, in loc sa fie sprijinita pe trei puncte aflate la 0,4 R de centrul bariletului si al oglinzii. Am inlocuit acea tabla subtire pe post de capac pentru barilet cu un suport circular rigid decupat dintr-o bucata de parchet in care am mai dat trei gauri de ventilare pentru aclimatizarea mai rapida a oglinzii, si pe care am lipit trei bucati de textolit la 0,4 R de centru pentru sprijinirea corecta a oglinzii primare. 
Oglinda am lipit-o cu silicon pe cele trei puncte de sprijin, pentru a-si pastra colimarea, dar am pastrat si cele trei cleme de prindere ,pe care le-am modificat incat sa nu acopere partea aluminizata, ci doar marginea tesita a oglinzii. Clemele nu ating oglinda,avand 0,3-0,5mm spatiu fata de marginea oglinzii, sunt puse doar ca masura de siguranta, in caz ca s-ar dezlipi vreodata siliconul de pe spatele oglinzii. Deasemenea oglinda am muta-o automat mai in fata cu mai mult de 10mm, datorita suportului din parchet si a celor trei puncte de sprijin cu bucatile din teflon si siliconul dintre acestea si spatele olginzii. 
Suportul l-am lipit cu expoxid  de barilet, la fel si bucatile de textolit din cele trei puncte de sprijin, peste ele venind siliconul prin care este lipita oglinda de barilet. Cand am lipit oglinda cu silicon am pus provizoriu trei piulite pentru ca stratul de silicon sa aiba macar 2-3mm grosime,pentru a avea ceva flexibilitate si a permite oglinzii sa se dilate sau sa se contracte termic fara a aparea tensiuni in sticla oglinzii. Piulitele le-am scos cand s-a uscat siliconul, dupa doua zile. 
Cat oglinda primara a stat pentru a se intari siliconul ,m-am ocupat de tubul telescopului, pe care initial il vopsisem cu vopsea neagra mata intrucat interiorul era cam lucios, dar rezultatul nu a fost prea satisfacator, desi vopseaua era mai mata tot imprastia destul de multa lumina asa ca am acoperit tot tubul cu velur negru si acum nu numai ca nu mai exista vreo reflexie parazita ci si interiorul tubului este mult mai intunecat. Fiind atat pe exterior dar mai ales pe interior negru , telescopul de 130mm l-am botezat "The Black Knight" , "Cavalerul Negru". :lol: 

Astazi am finalizat reconditionarea telescopului , montnad si oglinda primara pe tub si colimandu-l cu ajutorul capacelului de colimare cu gaura. Aseara a fost senin, dar din pacate telescopul inca nu era finalizat, oglinda primara inca statea pentru uscarea siliconului, abia astazi s-a uscat complet si am putut monta oglinda pe telescop. Ramane sa astept o seara senina pentru a face primul test la stele cu "Black Knight" 130/900mm, si pe parcursul anului si la Luna si planete si chiar la Soare, intrucat telescopul a venit si cu un filtru solar.