-----------------------------------
iulian90
27 Apr 2024 16:52


-----------------------------------
Salutare tuturor. :)

Revin cu noi observatii cu Gigantul 245/1286mm ,dupa doua saptamani si ceva de de vreme capricioasa, cu praf saharian, ploi, nori si Luna pe cer. Aseara a fost prima seara cu cer senin ,fara Luna (care a rasarit aproape de miezul noptii)  asa ca am profitat si am scos Gigantul la aer dupa saptamani in care a stat cuminte in casa. 

Am vizat zona constelatiei Fecioara (Virgo) unde mai aveam de observat o multime de galaxii, dar am mai observat obiecte si din alte constelatii, in numar de 35 obiecte in total, acestea fiind urmatoarele:

 1.NGC 4526. Fecioara. Este bine vizibila, relativ mica, de forma eliptica, luminoasa, cu centru relativ luminos difuz.
2.NGC 4535. Fecioara. Foarte greu vizibila. 
3.NGC 4570. Fecioara. Este relativ bine vizibila, mica, relativ luminoasa, de forma eliptica, cu centru cvasi-stelar.
4.M 49. Fecioara. Foarte bine vizibila, relativ mare, de forma circulara, foarte luminoasa, cu centru cvasi-stelar. Este vizibila o stea in apropoerea galaxieie ,la veste de aceasta
5.NGC 4365. Fecioara. Bine vizibila, mica, luminoasa, de forma eliptica, cu centru cvasi-stelar.
6.NGC 4339. Fecioara. Relativ greu vizibila, slab luminoasa, de forma eliptica.
7.NGC 4261. Fecioara. Este relativ bine vizibila, mica, relativ slab luminoasa, de forma eliptica, cu centru relativ cvasi-stelar.
8.NGC 4281. Fecioara. Este relativ bine vizibila, relativ luminoasa, foarte mica, de forma eliptica, cu centru cvasi-stelar.
9.NGC 4273. Fecioara. Relativ greu vizibila, foarte slab luminoasa, mica, de forma eliptica, difuza.
10.M 61. Fecioara. Relativ greu vizibila, slab luminoasa,relativ mare, de forma circulara, cu centru cvasistelar dar slab luminos.
11.NGC 4536. Fecioara. Foarte greu vizibila.
12.NGC 4527. Fecioara. Greu vizibila, slab luminoasa, relativ mica ,de forma eliptic-alungita.
13.NGC 4179. Fecioara. Relativ bine vizibila, foarte mica, luminoasa, de forma circulara, cu centru cvasi-stelar. Se afla in apropierea a 7 stele dispuse in sirag, la nord-vest de steaua Zaniah/ Eta Vir.
14.NGC 4030. Fecioara. Relativ vizibila, relativ mica, relativ slab luminoasa, de forma eliptica, difuza, fiind incadrata intre doua stele, la vest de steaua Zaniah.
15.NGC 4665. Fecioara. Este relativ bine vizibila, mica, relativ luminoasa, de forma eliptica, cu centru luminos dar difuz.
16.NGC 4636. Fecioara. Relativ bine vizibila, relativ mica, relativ luminoasa, de forma usor eliptica, cu centru luminos relativ difuz.
17.NGC 4900. Fecioara. Este greu vizibila, foarte slab luminoasa, mica ,de forma eliptica difuza, avand o stea fix in centru (sau poate centrul galaxiei are aspect foarte stelar).
18.NGC 4666. Fecioara. Relativ greu vizibila, slab luminoasa, relativ mica, de forma eliptic-alungita, cu centru relativ cvasi-stelar. 
19.NGC 4753. Fecioara. Bine vizibila, relativ mica, relativ luminoasa, de forma eliptica difuza, cu centru relativ luminos dar difuz.
20.NGC 4643. Fecioara. Bine vizibila, mica, luminoasa, de forma usor eliptica, cu centru cvasi-stelar.
21.NGC 4697. Fecioara. Foarte bine vizibila, relativ mica, foarte luminoasa, de forma eliptica difuza, cu centru luminos cvasi-stelar. 
22.NGC 4546. Fecioara. Foarte bine vizibila, mica, foarte luminoasa, de forma eliptica, cu centru luminos cvasi-stelar.
23.NGC 4699. Fecioara. Foarte bine vizibila, mica, foarte luminoasa, de forma circulara, cu centru foarte luminos cvasi-stelar.
24.NGC 4995. Fecioara. Foarte greu vizibila.
25.NGC 4958. Fecioara. Bine vizibila, foarte mica, relativ luminoasa, de forma usor eliptica, cu centru cvasi-stelar.
26.NGC 5746. Fecioara. Greu vizibila, slab luminoasa, mica ,de forma eliptica.
27.NGC 5566. Fecioara. Relativ bine vizibila, foarte mica,relativ luminoasa, de forma eliptica, cu centru cvasi-stelar.
28.NGC 5576. Fecioara. Este relativ bine vizibila, foarte mica,relativ slab Relativ bine vizibila, foarte mica,relativ luminoasa, de forma eliptica, cu centru cvasi-stelar.
29.NGC 5848. Fecioara. Relativ greu vizibila, foarte mica,slab luminoasa, de forma eliptica.
30.NGC 5363. Fecioara. Este bine vizibila, relativ mica, relativ luminoasa, de forma eliptica difuza, cu centru  relativ luminos, cvasi-stelar.
31.NGC 6503. Draco. Relativ greu vizibila, relativ mare, slab luminoasa, de forma eliptic-alungita difuza.
32.NGC 6552 / Cat's Eye. Draco. Foarte bine vizibila aceasta nebuloasa planetara, relativ mica, foarte luminoasa, de culoare verzuie bine distinsa la grosismentele de 64x si 128x, are o forma de romb, cu margini clare si cu o stea in centru ,ce aduce aminte de ochiul unei pisici, de aici si numele de Cat's Eye. Steaua centrala se observa cel mai bine la 128x, la grosisment mai mare parca se distinge mai greu. 
33.M 13. Hercules. Reobservat. Are o multime de stele usor rezolvabile de la margine pana in centru. 
34.M 3. Canes Venatici. Reobservat. Asemeni lui M 13,se rezolva pana in centru, doar ca stelele sunt mai dese si mai fine. 
35.M 5. Serpens Caput. Reobservat. Acest roi se vede ca-n imaginile astrofoto stack prelucrate, avand pe langa stele care se rezolva din margine pana-n centru si o multime de stele mai dispersate ce inconjoara roiul.   

Deci din totalul de obiecte observate ,30 sunt din constelatia Virgo, doua din Draco, unul din Hercules, unul din Canes Venatici si unul in Serpens Caput. 
Daca adun cele 30 galaxii din Virgo cu cele 31 pe care le-am observat pe  10 aprilie se fac in total 61 de galaxii observate in Virgo si inca nu s-au terminat, mai am pe acelea mai dificile pe care le voi "tinti" cu WikiSky in functe de magnitudinea lor dar si de stralucirea de suprafata. Si nu neaparat numai in Virgo, ci si in Bootes, Serpens Caput, Coma Berenices, Ursa Major etc. 
In prezent am ajuns la 211 galaxii observate cu Gigantul in decurs de doua luni, numar ce l-am atins in trecut  abia in doi-trei ani cu celelalte instrumente mai mici (telescopul de 150mm si cel de 114mm). :)