-----------------------------------
zoth
24 Apr 2024 12:22


-----------------------------------
Hopa, n-am mai dat de multisor pe aici ..  :oops: 
Am inceput intre timp reasamblarea opticii si evident primele pe lista au fost prismele. Fiecare cu locul si sensul lor bine definite. Placerea maxima a fost sa-mi aduc aminte ca prin curatare sticla se incarca electrostatic. Asadar cand vrei sa inlaturi scamele fine de pe ipotenuza ele migreaza pe catete, cand vrei sa le inlaturi de pe catete, migreaza pe ipotenuza, o adevarata placere  :lol:  :lol: Pana la urma fiecare prisma a trecut prin 3-4 reprize de spalare si uscare asa incat in loc de 4 prisme, am montat si demontat vreo 16 pe putin  :) 
A urmat asamblarea obiectivelor in tuburi cu excentricele de rigoare pe pozitiile notate anterior desfacerii lor. Operatiunea a fost mult mai simpla deoarece sticlele obiectivelor sunt capsulate in celula excentrica si nu a mai fost nevoie sa umblu la ele.
Ca sa nu uit, singurele piese care nu sunt din metal sau sticla la acest binoclu sunt conurile antireflex ce se monteaza in prelungirea tuburilor obiectivelor si cupele de ochi. Materialul pare a fi un soi de ebonita.
La montarea tuburilor pe corpul prismelor am dat totusi de o dilema, nu stiu care au fost pozitiile initiale de montare a tuburilor (pozitiile din fabrica) deoarece cand a ajuns la mine, binoclul era usor decolimat, tuburile mai fusesera scoase odata cu ocazia revopsirii capacelor prismelor si nu am certitudinea ca au fost montate fix pe aceleasi pozitii.
Pe acest motiv am amanat si imbracarea tuburilor deoarece la final imbinarile as vrea sa vina in pozitii simetrice si mai putin vizibile.
A urmat montarea sistemului de focalizare, tuburile portoculare si ocularele.
Pe moment doar atat, asamblare partiala ...