-----------------------------------
CristiB
20 Apr 2024 12:42


-----------------------------------
Cred ca o sa fie usor mai dificil sa gasesti un bino mare si cu focus central. De obicei avem nevoie de focus central la binoclurile de natura, birding si vanatoare cand apare necesitatea de a face clarul repetat la distante diferite. In cazul binoclurilor astro din experienta mea avem nevoie cel mult de doua planuri de focus. Luna si planetele cu un plan si stelele cam cu altul usor diferit de primul.
Focalizarea individuala este dificil de facut in doua mari situatii: cand ne ambitionam sa tinem binoclul in mana chiar daca el este mare si greu si cand este pus pe montura dar pozitia de privit e incomoda. Chiar zilele astea ma joc cu un apm 16x70 ED si am sesizat aceste aspecte. La fostul meu binoscop de 70 focalizarea individuala era floare la ureche de usoara, greutatea sobolanului era complet descarcata pe montura iar pozitia la oculare foarte comoda, deci nicio problema.
Am vazut pe la Vixen niste 20x80 parca, cu focus central. Posibil sa gasesti si pe la alte firme gen 20x80 si 25x100 tot FC dar nu stiu care sunt criteriile de exigenta/performanta pe care le doresti.

Am reusit sa gasesc un raspuns la aceasta tema si chiar in format 25x100:
,,Seria Oberwerk Deluxe include 10×50, 15×70, 20x80mm Deluxe III &#537;i 25x100mm CF Deluxe, toate cu focalizare centralã."

Asta ar fi partea buna, partea mai putin buna e ca stocul e sold out, asa ca ramane doar speranta pentru un nou lot.
Dupa recenziile americanilor se pare ca sunt binocluri excelente atat terestru cat si astro.

https://www.oberwerk.eu/shop/14-deluxe

Apropo, exista binocluri de la Oberwerk pe acest forum?