-----------------------------------
tudor
05 Apr 2024 10:55


-----------------------------------
Pentru ca l-am depozitat vertical cu obiectivele in jos mai mult timp si vara (cel putin jumatate de an), am observat ca s-a adunat vaselina in fata obiectivelor (vezi poze). Noroc ca nu l-am depozitat cu ocularele in jos ca ar fi fost dezastru. Vaselina era destul de vascoasa si practic curgerea a fost extrem de lenta. Tot din cauza vascozitatii crescute curatarea a durat foarte mult! 
Pentru inceput am luat grosul vaselinei pe care am colectat-o intr-un recipient pentru ungerea altor instrumente optice. Apoi cu o pensula cu peri tari am inmuiat toata zona cu neufalina avand grija ca pensula s-o sterg de fiecare data de surplusul de vaselina. Apoi in repetate randuri am dat si cu spirt. Apoi cu o alta pensula curata am dat cu neufalina. La sfarsit pe un betisor am pus un servetel care nu se scamoseaza  inmuiat in neufalina si am sters muchiile. Am reusit sa degresez toata zona. Acum totul e curat! ( vezi poza)
Am mai reparat si o alta problema la care m-a facut sa fiu atent colegul nostru Zoth: Ocularul din dreapta se extindea mai mult cam cu 1mm fata de cel din stanga, atunci cand binoclul era focalizat. Acest milimetru conta pentru ca binoclul nu are oricum un eyerelief foarte generos, fiind la limita cu ochelarii mei. Diferenta asta de 1mm facea asezarea in fata ocularelor putin asimetrica si mai incomoda. Cu ocazia desfacerii celulelor obiectivelor am insurubat celula obiectivului drept un pic mai putin astfel sa ajung la aceesi distanta ca a celui din stanga. Reglarea aceasta se face prin pozitionarea si fixarea unui inel intermediar (vezi poze). Acum ocularele se extind perfect identic!. Mentionez ca obiectivele nu au excentrice!

La sfarsit, ca sa fie totul bine, am montat jugul de mentinere interpupilara confectionat de mine si am efectuat colimarea conditionata pentru distanta mea interpupilara folosind suruburile exterioare de la prisme.