-----------------------------------
Mircea Pteancu
03 Apr 2024 19:35


-----------------------------------
Iulian

Ai de ce sa fii multumit, ai facut tu multe observatii si pana acum dar cu reflectorul ''Gigant'' ... observatia ''merge ca pe roate''.
Din pacate cerul acela frumos si curat nu a ajuns si la Arad.

Aseara, Marti 2 Aprilie, cerul aradean era innorat dar se vedeau prin nori stelele foarte luminoase precum Capella si Regulus. In preajma zenitului se zareau stelele principale din Ursa Mare.
Ce ma costa, mi-am zis eu, sa incerc sa vad niste duble luminoase decat sa ma prostesc si mai tare pe internet !?

- Am pus in statie dobsonianul Toleascop D= 200mm si am rezolvat niste duble de abecedar: Castor, vizibil ca tripla, Cor Caroli, Algieba. 
Desi subtirica tare, doza de lumina stelara m-a incantat iar cerul a devenit treptat mai cooperant, fara ca pacla sa dispara vreodata de tot.

- In Gemenii am mai rezolvat, langa Pollux, dubla de 7'', Kappa Gem cu Delta m > 6.

Delta Gem/ Wasat/ STF 1066 cu separatia sa de 5,5'' dar companionul cu 4,6 clase mai slab.

Este notabil faptul ca in asterismul de la Est de Wasat am vazut, in ciuda paclei , nebuloasa planetara NGC 2392/ EskimoNebula, ca un obiect fantomatic, in care se zarea, cu vederea periferica si steaua sa centrala.   

Zeta Gem / Mekbuda / SHJ 77 - o tripla lejera dar foarte frumusica si de care am cam uitat in ultimii ani.
Lambda Gem / STF 1061, formeaza asterism triunghiular  cu Wasat si  Mekbuda. Seamana oarecum cu Wasat dar  are separatia de 9,6''.

Aflate nu departe, fiecare la aproximativ doua grade si jumatate de Lambda Gem, sunt dublele STF 1090 cu separatia de 50'' ( aici mi-a scapat atentiei companionul C ) si STF  1094, o dubla sexy cu separatia de 2,5''.
Am incheiat in Gemenii cu o revedere a roiului M35: slab luminos si sarac in stele din cauza paclei. Muvon !

- In Bootes am rezolvat Epsilon Boo/ Izar, frumoasa clasei / STF 1877, culoarea azurie a companionului s-a topit intr-un fel de gri. 

Delta Boo / STFA 27, este rezolvabila chiar si cu un binoclu 10x pe trepied. Jim Kaler spune , pe de o parte, ca Delta Boo nu are nume propriu. Aflu din alta parte insa ca , uneori, Delta Boo este numita ''Princeps'', nume de origine astrologica. Acelasi Jim Kaler, profund cunoscator al stelelor, ne spune ca pe cerul companionului B al lui Delta Boo, primara ar straluci cu lumina de 2,5x cea a Lunii Pline.

Alkalurops/ Mu Boo/ STF 1938 , tripla cu BC separate prin 2,2'', imagine foarte frumoasa.

- In Ursa Mare am rezolvat superb Alula Australis si atunci am vazut ( sau mi s-a parut sau am sperat ca vad ) o imbunatatire a transparentei cerului.

Daca-i Aprilie, e vremea galaxiilor. Ce as reusi sa vad eu oare ?

Pai, nu prea multe... 

De inceput, Messier 51+ NGC 5194 ca doua obiecte cetoase distincte, de dimensiuni diferite.

NGC 4490/ Cocoon Galaxy este atat de usor de gasit langa Beta CVn ... daca memorezi asterismul triunghiular langa care se afla si pe care trebuie sa-l cauti intai.

Pomii inca nu au infrunzit ca lumea, nu am gasit un coltisor suficient de ferit , de unde sa plonjez spre Lantul Markarian. Ca si alta data, am gasit rapid Vindemiatrix- STF 1689 si galaxiile de la Vest de ea.
NGC 4762 a fost direct vizibila cu grosismentul de cautare 49x/ XCel 25mm,se mai numeste ''Paper Kite'' adica ''Zmeul de hartie''  ( ... ehei, am construit din ziare sau hartie creponata, cel putin o suta de zmee in fericita mea copilarie; de toate formele, hexagonali, dreptunghiulari, rombici ... ). Cealalta galaxie, NGC 4754, desi are aceeasi stralucire de suprafata, fiind foarte mica, a pretins 176x/ TS 7mm / UWA. 

Apoi, din ''Calea lui Consolmagno'' am apucat sa identific M60 si M59. Si vad atunci un zid de nepatruns de nori venind dinspre Apus. Nu mai aveam timp sa ajung la Lantul Markarian.

Am indreptat telescopul spre Mel 111. Langa steaua dubla 17 Com am gasit imediat galaxia NGC 4494, aflata langa o steluta de 8mv.

Am tintit apoi ''fix'' la jumatatea distantei dintre 17 Com si steaua HIP 62073 de 6,6mv ... et voila ... fara nici un efort, galaxia ''Acul / Needle'' /NGC 4465, lunga si subtire, tolanita in ocular.

Dar norii m-au ajuns din urma. Indrept cu disperare telescopul spre Rasarit unde, la mica inaltime, se vedeau cateva din stelele marelui Heracle. Desi vazut printre ramuri de pomi, roiul dadea semne de rezolvare in haloul stelar, la marirea de 200x/ Radian 6mm.

Norii au ajuns insa si aici, mormaind pe tacute '' go home, non-yankee ''. Ceea ce am si facut.

In poza atasata, Toleascopul este in mijloc, intre dobul de 203mm al lui Armand si luneta zoth 90x600mm.


Cer senin, Mircea