-----------------------------------
dragos.n
29 Mar 2024 18:52


-----------------------------------
Recent am cunoscut un incepator in astronomie. Si mi-a pus o intrebare normala. Asa SE VAD in realitate galaxiile si nebuloasele, ca in pozele de pe internet? Si daca ai un telescop mare?

Raspunsul a fost simplu, in prima faza. Nu. In a doua faza, a fost mai complicat, cu explicatii tehnice, motivationale, etc. Cat m-a crezut, nu stiu. Asa ca lucrurile sunt mai complicate. Aceasta moda a imaginilor foarte frumoase si spectaculoase, s-a intins si in filmele SF.  Probabil ca marea majoritate a oamenilor cred ca asa arata galaxiile si nebuloasele daca le-am vedea de la o relativa apropiere. Eu unul cred ca le-am vedea asa doar daca am avea ochi si mintea lui Van Gogh.

E bine, e rau, e un subiect deschis. Oricum, fiecare astrofotograf va lucra cum vrea el, si astronomii care mai fac popularizare, vor avea zile grele, incercand sa explice cum stau lucrurile in realitate.

Ce stiu sigur este ca atunci cand oamenii nu mai fac diferenta intre adevarat si fals se intampla lucruri rele. (A nu se intelege ca spun ca astropozele sunt false!!!)