-----------------------------------
valy
27 Mar 2024 13:27


-----------------------------------
O sa iasa razboi. Dar in principiu eu ma gandesc la astrofotograful amator ca fiind o persoana pasionata de ce face el si la modul pur personal in care proceseaza si expune pozele. De exemplu:
- am o poza captata color si o salvez cu nivele de gri, e bine sau e rau ce fac? e corect sau e nenatural?
- am o poza captata alb/negru, o colorizez artificial si o fac galbena, e bine sau e rau ce fac? e corect sau e nenatural?

pare ca se pierde legatura cu cum arata obiectul natural. Dece ar fi asta o problema? Cum arata un obiect la modul "natural", avand in vedere ca aceste obiecte emit in niste spectre de multe ori dincolo de sensibilitatea ochilor sau a camerei? Ochiul nu integreaza in timp, nu acumuleaza fotoni in timp, nu vede dincolo de vizual. O camera din start percepe diferit si din start nu arata ce arata ochiul. Mai mult de atat nici ochii nu sunt toti la fel. Poti sa ma contrazici ca eu vad verdele mai intens si deci sunt indreptatit sa trag de slidere in fotoshop ca sa apara verdele mai aprins? Daca ochii nostri sunt betegi si nu vad culori si/sau detalii inseamna ca cei cu camere si/sau telescoape de aperturi de 1m-10m ar trebui sa degradeze rezultatul doar ca e mult mai bun/diferit decat ce vedem noi? 

Si la vizual e o problema, unele intrumente adauga culori false, altele nu, unele oculare adauga si ele ceva culori. Facem ITP la telescoape, toate sa dea aceeasi culoare, acelasi detaliu, cele care nu se incadreaza merg la topit?

Facem masuratori stiintifice? Facem astronomie de amatori? Facem pictura? Care e linia dintre "natural" si "nenatural"? Chiar trebuie trasa o linie? Unde o tragem si dece? Cine decide, facem un comitet? Supunem orice poza acelui comitet ca sa luam aprobarea?

van Gogh cand a pictat The Starry Night a procedat corect, rezultatul este natural? Trebuia sa picteze stele asa cum le vedea? Daca toti ar poza sau picta stelele asa cum arata ar fi o plictiseala maxima, ca ele arata cam la fel in fiecare noapte si de miliarde de ani.


Cat tragem de verde, max 10%, max 50%? Cat NR aplicam, max 1%, max 20%? Ce paleta folosim pentru colorizare, care e culoarea "corecta"? Mi se pare imposibil de raspuns si nici nu cred ca trebuie sa gasim un raspuns. Fiecare isi motiveaza prelucrarile cum vrea, daca vrea. In principiu trebuie sa existe o noima in orice operatie/prelucrare facem, sau poate ca nu, fiind amatori. 
Daca am fi profesionisti ar fi doua situatii:
- vindem pozele, si deci ce vrea clientul asta facem
- facem cercetare si acolo sunt alte reguli