-----------------------------------
Erwin
21 Mar 2024 09:31


-----------------------------------
A doua lunetă pe care am încercat s-o construiesc a fost tot cu o lentilă simplet, cu antireflex, de 60mm diametru însă cu focala scurtă, de vreo 400mm, găsită în târg la un nene care a lucrat la IOT (după 1989 s-a desfiin&#539;at). Am mai luat de la el &#537;i câteva dublete pe care le-am folosit ulterior ca să fac un ocular &#537;i o lunetă căutătoare de 30mm folosită la luneta de 80mm &#537;i alte instrumente, cu bune rezultate. Tubul era un cilindru de copiator vechi, cu diametrul de 60mm. Am dat la un strungar care mi-a făcut celula &#537;i o adaptare la un focalizator elicoidal de la un obiectiv de aparat de mărit rusesc. Am folosit chiar &#537;i obiectivul ca ocular. Însă, cum era de a&#537;teptat, chiar dacă am pus diafragme, imaginea era spălăcită &#537;i abera&#539;iile cromatice erau prea mari. Poate ar merita să o refac folosind un obiectiv de binoclu.

Mircea, îmi aduc aminte că m-am uitat prin 2 lunete Galilei (&#537;i/sau Kepler?) mai scurte, făcute de tine &#537;i care m-au impresionat prin claritate &#537;i bogă&#539;ia de detalii, chiar dacă au câmp &#537;i mărire mică. La luneta tip Galilei apare un efect interesant, că vezi mai mult câmp dacă mi&#537;ti ochiul în raport cu axa.