-----------------------------------
Mircea Pteancu
17 Mar 2024 19:25


-----------------------------------
Valabil numai pentru diseara, Duminica 17 Martie 2024

Atasez o schita pentru a ajuta la gasirea cometei 12P/ Pons-Brooks.
1) Vom cauta spre Est ( la stanga ) de stelele Delta And si Beta And, o steluta slaba, vizibila din localitati doar cu binoclul, numita 90 Psc. Este de magnitudinea 4,7 si formeaza cu Delta si Beta, un triunghi (aproape) echilateral. 

2) In interiorul acestui triunghi, spre Nord-Vest ( la dreapta), vom zari in binoclu o semi-coroana ( o jumatate de cerc) formata din stelutele: T Psc - g Psc - 78 Psc - 76 Psc - Sigma Psc.
In functie de poluarea luminoasa locala, vom vedea  toate stelutele sau mai putine. 
Steaua T Psc trebuie sa fie vizibila de oriunde este cerul senin deoarece este de magnitudinea 4,5 care este magnitudinea limita pentru multe orase. De la tara sau din locatii cu cer mai bun, ar trebui sa vedem toata coronita de stele.

3) Sa ne imaginam acum ca acest asterism semicircular, aceasta jumatate de coronita, este oglinda unui telescop Newton. In focarul acestei oglinzi ipotetice ( in jos ) vom vedea cometa 12 P la o distanta de 2,5 grade adica atat cat este raza campului vizual a unui binoclu 10x50mm traditional.

Nota: Stellarium spune ca azi, la ora 20:17 pentru care am facut schita, altitdinea/ inaltimea stelei Delta And va fi de numai 13 grade ( aprox). Aceasta inseamna sa ne straduim, de indata ce se intuneca, sa identificam stelele de cautare. Probabil ca mai intai vom vedea pe Mirach/ Beta And, apoi pe Delta And si la urma 90 Psc. 
Daca avem norocul sa gasim direct asterismul semi-coroana, il pozitionam in partea de sus a campului vizual. Si atunci .... BINGO !!! ... in centrul imaginii, trebuie sa vedem cometa.

Pentru cei mai indrazneti, am semnalat si pozitia galaxiei M33. Daca nu se vede in binoclu, incercati cu telescopul. Eu am vazut-o cu luneta de 60mm.

Cer senin si succes, Mircea