-----------------------------------
Mircea Pteancu
16 Mar 2024 17:35


-----------------------------------
Aseara, Vineri 15 Martie a.c., am observat cometa 12P/Pons-Brooks. Aceasta se vedea spre Est-Nord Est de steaua Delta And, inchipuind piciorul inaltimii coborate din varful h Psc pe latura Delta And- Sigma Psc a triunghiului Delta And - Sigma Psc - h Psc.
Cerul era destul de puternic iluminat de Luna in faza de 35% si acoperit de pacla subtire care, in lumina selenara era lucioasa precum sticla sau clestarul.
Detectarea am obtinut-o cu binoclul Aculon 10x50mm iar observatiile au fost efectuate cu newtonianul D=148mm F/5 la 30x/ XCel 25mm ( prima schita ) si 125x / Radian 6mm ( a doua schita ).
Cometa se vedea ca obiect cetos, de forma circulara cu diametrul de aproximativ trei sau patru minute de arc, treptat mai luminos spre centru si cu marginile nedefinite care se pierdea in fundalul cerului luminos.
In centrul coamei se vedea slab un nucleu cu aspect stelar. Coada nu a fost vizibila.
Azi am identificat cu ajutorul Stellarium stelele notate din cele doua schite :

a = * HIP 4103 / 9,6mv

b= * HD 5050 / 7,95mv

c = * 9,6mv , fara identificare in Stellarium

Folosind tehnica de la stelele variabile am notat urmatoarea comparatie de luminozitate a nucleului cu aspect stelar al cometei :

b / 3 / 12P / 2 / c   ...................( vezi a doua schita ).

Ceea ce s-ar traduce ca mie mi s-a parut ca in aceasta proportie, nucleul cometar este mai apropiat ca luminozitate de cea a * 9,6mv decat de cea a * 7,95mv.
Rezultatul, la modul pedant, ar fi o luminozitate a nucleului de 8,94mv. Sa nu ne buzunarim insa singuri. Chiar si in conditii ideale, un incepator intr-ale variabilelor precum subsemnatul, nu stie sa aprecieze sutimile de magnitudine. Darmite in conditiile '' de lupta'' de aseara.
Asadar, apreciez ca luminozitatea zisului nucleu cometar al lui 12P a fost aseara undeva intre magnitudinile 8,8 si 9,2.
Sa subliniez ca la marirea de 125x, nucleul se vedea mult mai bine ca la 30x dar cometa a fost vizibila deja chiar si in cautatorul RACI 8x50mm.

Apoi cometa a binevoit sa dispara vederii mele dupa casa vecinului iar eu am trecut la observatii de stele variabile.

Cer senin, Mircea