-----------------------------------
tudor
10 Mar 2024 22:39


-----------------------------------
Pe 9 martie 2024 am fost la Luica unde ne-am adunat foarte multi. Eu am scos de la naftalina binoclul APM 28x110 ca sa nu anchilozeze. Am observat comod prin acest binoclu mare datorita trepiedului inaltat cu o extensie suplimentara. Pentru ca era frig am invelit binoclul cu o bluza sa-i tina de cald si sa nu se abureasca (a functionat perfect). Nu am observat foarte multe obiecte, pentru ca,  pe Micutzu' l-am adus in mod special pentru cometa 62P/Tsuchinshan. Cometa am observat-o cu foarte mare greutate avand magnitudinea slaba aprox +12, cred chiar foarte aproape de limita binoclului meu de 110mm (echivalent unei lunete de 130mm). Deci datorita contrastului scazut si suprafetei  extrem de palide si extinse a cometei, am avut nevoie de inca doua persoane care au confirmat ca ceea ce vedeam in ocularele binoclului a fost intradevar cometa. Cometa se afla chiar la aproximativ  un FOV (2.40gr ) mai jos de galaxiile Lantului Makarian. Am reperat-o cu vedere directa dar avea aspect de roi globular extrem de difuz. Acasa am facut rapid o schita sumara doar cu stelele de magnificatie mai mare din FOV (vezi desenul atasat dar pe fundal negru ca sa se vada cometa foarte palid asemanator cam cum am vazut-o in realitate). 
Am mai observat si tripleta din Leo. Galaxia NGC 3628 era cea mai extinsa dar si cea mai palida dintre cele trei. Galaxiile M66 si M65 erau mult mai luminoase si condensate. Pe acestea doua le-am vazut si cu Binoclul Zeiss SF 10x42.
Pentru mine, chiar daca nu am observat multe obiecte in acea noapte a fost o noapte reusita datorita observarii acestei comete. Cred ca am prins o ultima sclipire mai mare, cometa Tsuchinshan scazand in intensitate de la o zi la alta destul de repede.

Atasez inca doua desene cu comete ce au ramas restante, facute la ocularele Fregatei anul trecut in noiembrie (Lemmon si Pons Brooks)