-----------------------------------
Mircea Pteancu
05 Mar 2024 13:21


-----------------------------------
Nu ca sa contrazic titlul topicului sau sa polemizez cu Monthly Notices al lui RAS ci pentru o scurta informare in ''afacerea Betelgeus'':

De cateva saptamani bune, Betelgeus, cunoscuta drept Alf Ori in lumea stelelor variabile, nu numai ca nu a devenit mai luminoasa ci dimpotriva, ''a luat-o'' spre luminozitati mai mici.
La cea mai recenta observatie a mea, cea de Duminica 3 Martie, Betelgeus mi-a aparut a fi mai apropiata ca luminozitate de Aldebaran (04) decat de Procyon (09).
Ecuatia pe care mi-am notat-o a fost:

a / 3/ alf ori / 2 / b

unde a=04 , adica Procyon , este de magnitudinea 0,4.
Iar b = 09 , adica Aldebaran , este de magnitudinea 0,9.

Pana acum am observat Betelgeus de opt ori si, la inceput, parea stagnanta la magnitudinea 0,5.
Apoi a luat-o ''in jos'', Duminica mi-a aparut de magnitudinea 0,7.

Se pare ca bum-bum-bing-bang se mai amana ... vedem noi, in cateva secole, pana cand.

Mai jos este curba de lumina a lui Betelgeus conform Sectiunii de Stele Variabile/ VCSSZ a Asociatiei Astronomice Maghiare/ MCSE, unde sunt membru.
( Ca daca as astepta pana ce uraciosii de astronomi amatori romani sa se opreasca din paruiala ca sa-si faca o asociatie, ar avea timp Betelgeus sa explodeze de mai multe ori.  :shock:  :x  :roll:  :evil: )

Semnul + indica observatiile mele.   

Mircea