-----------------------------------
zoth
23 Feb 2024 17:52


-----------------------------------
Vreau sa mai adaug cateva date suplimentare pentru Vanguard si sa povestesc un pic despre impactul lor asupra utilizatorului, asadar vom avea de-a face cu ceva interpretari subiective.
Campul real al binoclului este dat la o valoare de 7,2 grade care pentru un 8x mi se pare corect si normal. Acestui camp real ii corespunde unul aparent undeva la 58 grade. Nu este o valoare mare si probabil unii pot stramba din nas dar pentru mine care nu ma impac cu campurile uriase mi se pare foarte potrivit. La aceasta valoare si la ER-ul ocularelor de 19mm, vad perfect diafragmele de camp pe toata circumferinta lor. Ma gandesc ca ar fi mers si un 60 grade, mai mult nu cred. Pe undeva peste 60-62 grade si la un ER mai modest deja nu mai percep bine diafragmele pe toata circumferinta si eu vreau sa le vad intr-un binoclu, deci ne multumim cu valoarea de 58 grade care nu mi se pare deloc restrictiva.
Corectia pe camp este excelenta pe timp de zi, as putea spune ca obiectele vizate ies clare din camp ceea ce iti da un sentiment bun. Distorsiunile geometrice sunt practic inexistente in centrul imaginii si raman mici chiar la marginea ei fara ca binoclul sa recurga la field flattener. Asta il consider un avantaj major deoarece campul este uniform iluminat si ziua si noaptea.
Noaptea corectia pe camp este tot buna dar incepe sa se degradeze usor peste 85-90% din raza.
Am facut foarte des observatii cu acest binoclu de cand il am, in proportie majoritara observatii diurne din cauza cerului de seara acoperit si simt ca e un binoclu cu potential si in special ca e un binoclu care da satisfactie si placere la privit. Si de fapt cam asta conteaza.