-----------------------------------
CristiB
18 Feb 2024 18:37


-----------------------------------
Apropo de caracteristicile SLC-ului 10x56 am gasit o comparatie facuta cu alte doua binocluri din clasa de varf.

,,Swarovski SLC 10x56 sau EL 10x50 sau Zeiss HT 10x54?                      Acum câteva săptămâni am vizitat din nou dealerul meu din Braunschweig pentru a mă uita la câteva binocluri.
Deoarece SLC 10x56 era chiar în fa&#539;a mea, l-am scos afară. Când m-am uitat prin el, am avut un efect wow complet surprinzător: ce imagine grozavă, ce perspicacitate! Mi-a fost imediat clar: trebuie să-l am! Acum câ&#539;iva ani am avut SLC 10x50. Un binoclu destul de bun, dar avea o claritate nesatisfăcătoare a marginilor. Când EL-s a apărut pe pia&#539;ă, am luat imediat EL 10x50.
Am putut compara direct SLC 10x56 cu EL 10x50 &#537;i Zeiss HT 10x54, pe care le-am putut testa pentru câteva zile în urmă cu câ&#539;iva ani. L-am returnat pentru că pur &#537;i simplu nu era binoclul meu.
În primul rând, despre SLC:
Are un comportament de vizualizare excelent, câmpul vizual &#537;i zona de margine sunt foarte u&#537;or de văzut. Câmpul vizual este iluminat uniform, fără umbre difuze.  Un alt lucru pozitiv de remarcat este faptul că SLC are o suprimare foarte bună a luminii false &#537;i un comportament de panning foarte bun. În plus, corectarea abera&#539;iei cromatice este aproape perfectă. Datorită prismelor Abbe-König, imaginea este foarte strălucitoare &#537;i bogată în contrast (ca Zeiss). De asemenea, am fost surprins că claritatea muchiei a fost nea&#537;teptat de bună. În plus, binoclul se simte foarte confortabil în mână, iar armura de cauciuc este foarte u&#537;or de prins. Dar SLC cântăre&#537;te 1,2 kg.
Zeiss HT 10x54:
Are un comportament de vizualizare mai pu&#539;in bun &#537;i o neclaritate a marginilor care este enervanta pentru mine. Dar este mai u&#537;or decât SLC, are o ergonomie foarte bună &#537;i arată elegant. Armura de cauciuc este prea netedă la mijloc pentru mine &#537;i nu este suficient de aderent&#257;.
Zeiss a fost facut pentru o utilizare foarte specifică: ar trebui să ofere vânătorului cea mai strălucitoare imagine posibilă la amurg. În acest scop &#537;i numai în acest scop este chiar bun. Claritatea slabă a marginilor &#537;i comportamentul moderat de vizualizare nu vă deranjează.
Dar nu prea în&#539;eleg de ce Zeiss a redus diametrul. La urma urmei, aceasta este o lumină bună pentru 7,5% mai pu&#539;ină apertura. Zeiss afirmă că valoarea de transmisie a HT este de 95%. Swarovski afirmă că valoarea transmisiei este de 93%. Acum nu ar trebui să vede&#539;i aceste valori în termeni absoluti: sunt valori medii. SLC-urile pot realiza, de asemenea, o transmisie de 95%, a&#537;a cum mi s-a spus când am întrebat.
În acest context: Acum câteva săptămâni am avut transmisia unui Noctovid 8x42 măsurată: partea stângă 89%, partea dreaptă 91%. Este plăcut că Leica este acum în sfâr&#537;it la acela&#537;i nivel cu Zeiss &#537;i Swarovski. Cu toate acestea, optica nu este destul de actualizată (compara&#539;ie cu un EL 8.5x42).
EL 10x50:
oferă, de asemenea, o calitate a imaginii comparabilă cu SLC în condi&#539;ii foarte bune de vizibilitate &#537;i iluminare (soare &#537;i aer curat). Dar asta se schimbă oarecum când vizibilitatea nu este atât de bună. Atunci vederea nu mai este la fel de bună, zona de margine nu mai este atât de u&#537;or de văzut, iar câmpul vizual nu mai este atât de perfect iluminat uniform. SLC, pe de altă parte, oferă o calitate a imaginii care este impresionantă în toate condi&#539;iile de vizibilitate &#537;i iluminare - de-a lungul anilor am devenit din ce în ce mai critic &#537;i mai exigent.
Cu toate acestea, a&#537; dori să subliniez în mod expres că ar trebui să face&#539;i o evaluare finală a unui obiectiv numai după ce l-a&#539;i testat  câteva zile &#537;i în diferite condi&#539;ii de vizibilitate &#537;i iluminare.
Sunt putin dezamagit de HT, Zeiss ar fi putut sa-l faca mai bine (probabil este ieftin de produs). La Zeiss &#537;i la companiile cu structura similară, calculatoarele de costuri decid de obicei ce produs vine pe pia&#539;ă (ac&#539;ionarii trebuie servi&#539;i). Pionierii &#537;i entuzia&#537;tii au o perioadă dificilă.
Lucrurile stau pu&#539;in diferit cu Swarovski. Swarovski este o afacere de familie. Dacă am reu&#537;it să convingem familia de o idee, aceasta a fost implementată. Acesta este ceea ce s-a întâmplat cu EL-s de exemplu, cu lentila de aplatizare a câmpului de imagine.
În trecut, claritatii marginilor nu i sa acordat prea multă importan&#539;ă. Asta mi-a spus odată dr. Mergen (un fost &#537;ef de dezvoltare Zeiss): &#8222;Pute&#539;i vedea prin mijlocul unui binoclu, marginea este mai pu&#539;in interesantă.&#8221; Dar EL-s au avut un mare succes.


Test pe cerul înstelat:
Aici SLC m-a impresionat în sfâr&#537;it. Am avut câteva nop&#539;i minunate în august. Seara am privit cerul înstelat de vară &#537;i spre diminea&#539;ă cerul de iarnă.
HT a fost eliminat curând, deoarece stelele erau ascu&#539;ite doar într-o zonă centrală mică. Spre margine, stelele au devenit din ce în ce mai mult ca ni&#537;te comete din cauza astigmatismului &#8211; foarte inestetic.
Acum era vorba despre 10x50 EL sau SLC 10x56. De fapt, mă a&#537;teptam ca SLC să arate slăbiciuni aici. Dar, din moment ce stelele au prezentat imagini clare într-o zonă centrală mare, am fost complet mul&#539;umit. În utilizare normală, marginea cea mai exterioară a câmpului vizual este percepută doar indirect. O estompare rezonabilă spre margine nu este o problemă. Dacă vă concentra&#539;i în mod explicit pe marginea cea mai exterioară, EL are în mod evident un avantaj.
Dar EL nu desenează imagini absolut clare pe întregul câmp. Stelele sunt doar imagini clare într-o zonă centrală. Apoi există o zonă largă în care stelele nu mai sunt la fel de ascu&#539;ite. La marginea exterioară, stelele sunt din nou în formă de punct. Acesta este compromisul pe care a trebuit să-l facă Swarovski. &#536;tim din astronomie că o imagine punctuală pe un câmp vizual mare necesită oculare foarte mari, foarte grele &#537;i foarte scumpe. Deci, când mă uit la stelele centurii din Orion, nu am văzut practic nicio diferen&#539;ă între SLC &#537;i EL (steaua centurii din mijloc în mijlocul câmpului vizual).
Cu toate acestea, diferen&#539;a a fost izbitoare atunci când ne uităm la grupuri de stele &#537;i nebuloase.
Câteva exemple: De exemplu, când m-am uitat la clusterul globular M13, arăta destul de bine în EL. Dar când am luat SLC, un M13 era o minge de bumbac strălucitoare. Eram entuziasmat. Când am luat din nou EL, M13 mi s-a părut pu&#539;in palid, nu atât de impresionant. La h &#537;i x în Perseus am văzut cel mai fin &#8222;praf de stele&#8221; care nu era vizibil în El. Fie că observam grupurile deschise de stele din Fuhrmann, Pleiade sau Nebuloasa Andromeda, obiectele erau pur &#537;i simplu mai impresionante de văzut în SLC. Acum trebuie să &#539;ine&#539;i cont de faptul că SLC, cu avantajul transmisiei datorită prismelor Abbe-König &#537;i diametrului mai mare, furnizează cu aproximativ 30% mai multă lumină decât EL &#537;i asta este destul de mult în astronomie. SLC 10x56 este un binoclu pentru astronomie! Dar dacă observa&#539;i în apropierea ora&#537;ului când cerul este pu&#539;in mai luminos, diferen&#539;ele devin în mod natural estompate. Aveam mai multe 8x56. Au oferit o imagine &#537;i mai strălucitoare, dar, în acela&#537;i timp, fundalul cerului a fost &#537;i luminat, iar estetica s-a pierdut oarecum. Deci un 8x56 este doar pentru ceruri cu adevărat întunecate.
De aceea, un 10x56 este cel mai bun compromis aici, combina&#539;ia ideală de mărire &#537;i pupilă de ie&#537;ire.
Concluzie:
Pot să recomand Zeiss doar pentru amurg.                                              Dacă cau&#539;i un binoclu universal foarte bun, de înaltă performan&#539;ă, cu greu vei găsi unul mai bun decât EL10x50.       Cu toate acestea, dacă dori&#539;i cel mai puternic binoclu cu cea mai bună calitate a imaginii, ar trebui să alege&#539;i SLC 10x56 - cu condi&#539;ia ca 1,2 kg &#537;i dimensiunea să nu fie o problemă.
EL 10x50 este într-adevăr un binoclu foarte bun , dar inamicul lui este cu atât mai bun. 
Din acest motiv am vândut EL 10x50 &#537;i am luat SLC 10x56 &#537;i am comandat excelentul EL 8.5x42 ca un plus mai portabil. Ambele binocluri au un raport pret-performanta imbatabil.