-----------------------------------
iulian90
14 Feb 2024 21:37


-----------------------------------
Buna seara tuturor.  :) 

Lucrul la telescop avaneasza din ce in ce mai mult: saptamana trecuta m-am ocupat de sistemul de strangere al tubului in leagan si am lipit fasii de pasla pe reazeme. 

La sistemul de strangere a tubului am folosit doua suruburi M6 la care am atasat butoane din plastic si doua piulite cu gheare, pentru strangerea tubului, 4 suruburi M 6 pentru ghidarea reazemelor mobile , prevazute cu cate o piulita normala pentru fixarea pe capacul leaganului si cu cate o piulita autoblocanta pentru a impiedica ca reazemele mobile sa ieasa accidental din ghidaje atunci cand capacul leaganului este desfacut (pentru a baga sau scoate tubul din leagan).
Pe piesele cu reazemele mobile am fixat cate o mica bucata de fier in zona unde vine in contact cu suruburile de strangere, pentru a preveni uzura lemnului in acele locuri.

Iar saptamana asta m-am ocupat de fixarea inelelor interioare de rigidizare a tubului, si am confectionat inca un inel suplimentar din placaj de 12mm grosime, din ce mi-a ramas de la decuparea placilor necesare pentru montura si leagan. 
Acel inel suplimnentar l-am fixat in dreptul unde o sa vina tubul fixat in leagan pentru a preveni deformarea acestuia la strangerea lui in leagan. 
Celelalte doua inele le-am fixat, unul intre primul inel si focuser, undeva pe la mijlocul tubului si celalalt in dreptul spiderului secundarei, deasemenea pentru a preveni deformarea tubului la strangerea suruburilor spiderului pentru tensionarea lui. 

Deasemenea am mai confectionat dintr-o bucata de teava din pvc groasa (ramasa de la reabilitarea strazii, de la montarea de canalizare) o intaritura pentru focuser ce il va fixa mai bine pe tub si va preveni deformarea tubului in zona acestuia (ca alternativa la tabla de 1mm care ar fi trebuit montata pe interiorul tubului pentru rigidizare in zona focuserului si pe care nu am din pacate).

Apoi m-am ocupat de vopsirea tubului si a elementelor interioare; spider og. secundara si barilet og. primara. Pentru vopsirea pe interior am folosit spray de vopsea neagra mata Den Braven/Bostik. Tot acelasi tip de spray l-am folosit si pentru vopsirea spiderului pentru og. secundara si a bariltelului og. primare. 

Si astazi m-am ocupat si de vopsirea pe exterior a tubului cu vopsea obisnuita albastra, cu pensula. Pe interior am folosit vopsea spray din cauza ca desi am gasit vopsea la cutie neagra mata nu am gasit si oxid negru pentru a face acea vopsea super-mata, dar si din dificultatea de a vopsi cu pensula pe interiorul tubului care e destul de lung. 
Vopsirea pe interior a iesit destul de buna, nu foarte uniform dar per total a iesit bine. Oricum am in vedere captusirea pe interior cu velur negru in zona secundarei si partea din fata a tubului , care va mai elimina din lumina parazita difuza din interiorul tubului.
Ca schema de culoare, m-am gandit la doua variante; fie vopsesc atat tubul cat si leaganul si montura in aceeasi culoare, fie montura si leaganul le vopsesc cu lac sau bait, de culoarea monturii cu un singur brat construita acum trei ani. Tind spre prima varianta ,intr-o singura culoare si tubul si montura, mi se pare mai frumos, mai estetic. 

Dupa vopsirea monturii si a leaganului voi atasa si manere pentru transport, doua pe montura si unul sau chiar doua pe leaganul tubului; la cat de greu si voluminos va fi , ar trebui sigur doua manere si pe leagan, unul deasupra, pe capacul acestuia, celalalt dedesubt, pentru transportarea in pozitie verticala a tubului ,dat fiind si spatiul limitat prin casa in timpul transportului, desi telescopul il voi pastra intr-o pozitie cat mai orizontala in camera ,pentru a preveni depunerea de praf pe oglinda primara, desigur cat imi va permite spatiul in camera  :wink: .