-----------------------------------
Mircea Pteancu
14 Feb 2024 19:21


-----------------------------------
Cerul serii de Marti 13 Februarie nu promitea prea multe: ba pacla, ba nori, ba ambele.
In jurul orei 23 am verificat totusi situatia si, ce sa vezi, se vedeau stele. Multe.
L-am luat repede pe poruchik BPC 8X30mm si am facut observatii cu el dar despre asta poate povestesc in alta parte.
Am incheiat observatia cu putin inainte de ora 1 din noapte. Cerul a devenit din ce in ce mai bun pentru observatii astronomice. 
Spre placuta mea surprindere, ultimul sfert de ora l-am petrecut facand observatii cu ochiul liber. Aceasta s-a intamplat deoarece, ca pe vremuri, roiul deschis Praesepe alias M44 se vedea cu ochiul liber ca o pata cetoasa.
Roiul Mel 111 din Coma Berenices/ Parul Veronicii se vedea inca si mai bine. Acolo am vazut, pe langa o pata de lumina cetoasa slaba, si trei sau patru stelute foarte slabe.
Am verificat in Stellarium: steaua cea mai luminoasa din Mel 111 este Al Dafirah/ Gamma Com de 4,35, urmata de 12 Com de 4,75. Cea de a treia stea pe care am zarit-o, ar fi putut sa fie 7 Com sau 14 Com. Ambele sunt de magnitudinea 4,9. ( 7 Com nu cred sa faca parte din Mel 111, de verificat ).
Aceasta a fost asadar magnitudinea limita de aseara, NELM = 4,9. Foarte buna dar cam rara !

Mircea