-----------------------------------
Mircea Pteancu
06 Feb 2024 14:31


-----------------------------------
Multumesc Kirk Spock pentru sugestie, este foarte legata de subiectul care ma preocupa !

Ai facut foarte bine ca te-ai dotat si cu binoclu. Acesta este complementar telescopului si, impreuna, formeaza o sursa inepuizabila de bucurii observationale. Spor si distractie strasnica la observatii ! 

In articolul autobiografic mentionat, Victor Daimaca povesteste ca, pana la terminarea liceului in 1913, observase deja '' 4 comete stralucitoare si alte 3 slabe, cu binoclul ''. Deci prin ''comete slabe'' , Daimaca intelegea cometele telescopice, vizibile doar cu un instrument, fie acela doar binoclu. Iar binoclul la care a avut el acces a fost un Zeiss 6x25mm, foarte raspandit printre cadrele militare din intreaga Europa. Poate al fratelui mai mare ?  

Liceul ''Tudor Vladimirescu'' din Tg. Jiu, unde a predat multa vreme Daimaca, a avut in dotare o luneta astronomica. Totusi, el a preferat sa caute comete cu binoclul sau Goerz 15x, de acasa.

Desi aici suntem la ''Observatii cu binoclul'', cred ca este potrivit sa va sugerez la linkul de mai jos, articolul meu biografic despre Victor Daimaca, publicat in 2023 in revista ''Comet's Tales'' , pag. 44 - 54, a lui British Astronomical Association :

https://britastro.org/pdf/CometSection/tail42.pdf

In poza din capul articolului vedeti si ceea ce numesc eu '' priza Daimaca'' pentru stabilizarea binoclului. Eu am folosit-o ( si ) aseara si la mine functioneaza.

Mircea