-----------------------------------
iulian90
03 Feb 2024 21:31


-----------------------------------
Salutare tuturor. 

Am mai avansat cu constructia telescopului saptamana aceasta, lucrand la constructia leaganului, care e aproape gata, numai la sistemul de strangere a tubului mai trebuie sa ma ocup de Luni iar urechile/bananele de altitudine care vin prinse pe leagan si prin care telescopul se sprijina pe montura si se misca pe altitudine, vor fi confectionate de Erwin cu CNC-ul, intrucat muchiile curbe exterioare ale urechilor trebuie prelucrate cu precizie, sa fie cat mai circulare ,eu neavand sculele necesare pentru asemenea precizii de decupare, si acoperite pe muchiile curbe exterioare cu material/banda care sa permita miscarea cat mai lina pe altitudine. Urechile vor avea diametrul exterior de 500mm.

Dupa cum se vede in poze, 4 dintre reazeme ,cele fixe le-am prins in suruburi si aracet in placile laterale si cea de jos. Placile le-am prins intre ele cu aracet dar si tinte.  Am mai pus si doua sipci de rigidizare in partea de jos a leaganului , deasemenea prinse in suruburi ,pentru o rigiditate cat mai buna. 
In partea de sus a leaganului initial am mai fixat doua sipci de rigidizare de care vine prinsa placa de sus, ulterior le-am prins de placa de sus a leaganului intrucat nu intra tubul in leagan printre acele sipci asa cum erau ele initial  prinse in placile latarale. 

Reazemele mobile le-am fixat doua cate doua in cate o bucata de placaj si urmeaza de saptamana viitoare sa fac si sistemul de strangere a tubului, cu niste suruburi si piulite cu gheare pentru lemn, dupa modelul Stellafane.