-----------------------------------
Mircea Pteancu
03 Feb 2024 01:21


-----------------------------------
In aceasta seara de Vineri 2 Februarie, cerul a fost innorat cu rare petice de cer senin (adica mai putin noros).
Era clar ca situatia era conflictuala, nu avea sens sa incerc pregatirea vreunui telescop. 
''Ei, atunci, sa fie macar un binoclu'' mi-am zis eu, vazand ca cerul s-a curatat mai bine de jumatate.
M-am dus in mansarda, la zacamantul de binocluri si am lasat capriciul sa decida care sa fie instrumentul ales. A durat insa suficient ca sa regasesc cerul aproape complet inchis.
Alegerea a cazut pe Habicht 10x40mm, un binoclu care nu dezamageste niciodata si Optico 8x25mm, un binoclu despre care am spus precum militianul, atunci cand prietenul meu Csillag Attila mi l-a facut cadou : ''asa ceva nu se exista'' !
Binoclul liliputan se autodeclara ''Made in France'' si este mai degraba un obiect de colectie.

Pe cer, binoclul 8x25mm mi-a prezentat 17, respectiv 20 de  stele in Hyade si 9, respectiv 11 in Pleiade.
In Orion mi-a aratat vreo trei, patru stele din siragul de perle care leaga Alnilam de Mintaka, stelele Theta 1 si Theta 2 Ori, invaluite intr-o ceata minuscula. Nici urma din NGC 1981 iar pe STT 747 nu a rezolvat-o.
Cu mare dificultate, am zarit M35 si M44 cu privirea periferica prin acest binoclu si doar ca ceata gri, qvazi-inobservabila dar la Jupiter se vedea ''ceva'' , un fel de disc minuscul, in nici un caz nu celebrul ''punct cat varful de ac''.
Cu Swarowski 10x40mm am vazut 29, respectiv 30 de stele in Hyade. M42 cu Theta 1+2 se vedeau incomparabil mai bine iar din roiul deschis NGC 1981 se zareau vreo trei-patru stelute. STT 747 dadea semne de rezolvare cu privirea periferica iar M35 si M44 s-au vazut clar cu privirea directa.
Desigur ca norii in continua miscare au taxat serios si imaginile date de Habicht 10x40mm. 
La Jupiter nici acesta nu a putut sa prezinte vreun satelit , doar disculetul minuscul vazut de Optico.
In roiul Collinder 70 a prezentat jumatatea sud-vestica a ''colierului de perle'' iar in Collinder 69 se zareau trei-patru stele.
Curand insa norii au impiedicat orice observatie.
Cand scriu acestea, cerul este senin dar este tarziu, asa ca las pe alta data continuarea observatiilor.

Atasez doua poze cu cele doua binocluri pomenite mai sus. 
Ma rog, am zis ''doua binocluri'', asa , din politete astronomica. Ala micu' este animal diurn - ziua se descurca dar nu prea are de ce sa iasa dupa lasarea intunericului. Ca noaptea, la mine in curte bantuie niste raptori si devoratori de lumina foarte agresivi ... mai stii ce se poate intampla !?

Mircea