-----------------------------------
dragos.n
21 Dec 2023 14:52


-----------------------------------
Ce stiu eu este ca in industrie exista instrumente pentru scanarea formelor obiectelor in 3D la precizii de ordinul micrometrilor, sau mai jos. Astfel excentricitatile geometrice pot fi depistate si marcate usor. Si apoi montajul este si el relativ simplu cand se cunosc exact parametri. Mai ales cand se lucreaza pe serii, care au cam aceleasi calitati in materie de precizie a prelucrari. Banuiesc ca la o serie se masoara pe sarite cateva lentile, se determina deviatiile, si se aplica apoi la intreaga serie, eventual conform unei proiectii a progresului deviatiilor in timp, determinate de uzura sculelor abrazive cu care se slefuiesc aceste lentile.

Sa faci asta la trei lentile de la o luneta este in mod clar o operatie care necesita mult timp si e foarte migaloasa. Doar asezarea piesei fix in centru pentru a se face scanarea dureaza destul. Dar in serie, unde piesele vin cu un suport special cu autocentrare, este altceva. 

Pe de alta parte, imi aduc aminte ca in urma cu cativa ani, firma taiwaneza SkyWatcher a lansat o luneta quadrublet, in sistem Petzval, pe care a retras-o rapid, pentru ca nu le iesise alinierea lentilelor, si au renuntat la idee. Acum, chinezii de la Sharpstar au umplut lumea cu tot felul de apocromate Askar, cu 3, 4 si chiar 5 lentile, foarte apreciate de posesori. Nu m-ar mira ca in cativa ani, cei de la Sharpstar sa domine piata la fel de mult cum o face ZWO in domeniul camerelor astrofoto, detinand 49% din vanzari.