-----------------------------------
Mig71
20 Dec 2023 20:08


-----------------------------------
Salut,
Sambata 16 decembrie am iesit impreuna cu cativa colegi de forum la observatii mai la sud de locul obisnuit de langa Fundulea.In acesta noua locatie cerul se apropie de Bortle 3.Cu ochiul liber constelatia Orion arata grozav.
Am folosit SW 250 mm si ocular Celestron X cell 25 mm recent cumparat SH. 
Fara incalzitoare  a fost o cursa contra cronometru pentru a face observatii si a evalua noul ocular. Lista este destul de scurta deoarece la fiecare obiect am privit de dragul comparatiei si prin ocularul de 25 mm SW 52 grade Plossl cu care a venit telescopul.
M1- Crab nebula - ajutat de cerul negru a fost usor de gasit, foarte evidenta ca forma.
M42 si M43 - stralucitoare, cu tenta albastra
M35 - Aici m-a cucerit noul ocular- stele punctiforme pe tot campul ( fara corector de coma) si o senzatie placuta si lejera a imaginii.
Roiurile deschise din Auriga si Roiul dublu din Perseu au fost ultimele inainte de Game Over. 
Prin amabilitatea lui Andrei care era cu telescopul de 500 mm dotat cu incalzitoare peste tot am mai vazut M51 ( se vedea mult mai bine decat ce am vazut anterior prin telescopul meu- dar dintre toate obiectele Messier la acesta diferenta dintre asteptarile mele si imaginea furnizata de telescop a fost cea mai mare) si M46  vazuta impreuna cu NGC 2438- nebuloasa se vedea ca Ring Nebula .
Luni seara am iesit in curte la planete dar am observat  si M31 plus  M110 tot cu ocularul X cell 25 mm.
Cu toata poluarea luminoasa si Luna pe cer Andromeda era mai mult decat o pata luminoasa. Se vedea pe langa zona centrala o alta zona mai putin luminoasa dar evidenta.M 110  era de asemeni nucleu inconjurat de o pata luminoasa micuta.
 
Gelu