-----------------------------------
Mircea Pteancu
19 Dec 2023 23:11


-----------------------------------
Bravo Iulian pentru cate obiecte ai observat.
Eu o iau mai incet, vreau sa studiez temeinic obiectele.

Vineri 15 Decembrie am observat roiul sferic M79 din Iepurele,
Am identificat roiul la 30x cu ocularul XCel 25mm, localizat la Est de steaua tripla HJ 3752, intre doua stele.  La Nord de M79 este o * 9,4mv iar la Sud una * 8,8mv.

M79 s-a vazut ca un obiect cetos, de forma circulara, avand luminoasa o treime din partea centrala. Centrul acestei zone luminoase devine brusc luminos, fara a lua insa aspect stelar.
Partea roiului situata inafara treimii luminoase are aspectul unui halou foarte slab luminos. Nu am remarcat detalii in interiorul acestor trei zone sau asimetrii ale lor.
Diametrul roiului, incluzand partea de halou slab luminos, se vedea egala cu a cincea parte din raza campului vizual al ocularului TS 7mm. Aceasta inseamna un diametru intre 4 si 5 minute de arc.
O stea de magnitudinea 11 se vedea spre Est la 4/5 din raza campului iar spre Nord, una de 12mv si aflata la 1/5 din raza.
M79 si * N 12mv formeaza baza unui asterism triunghi isoscel foarte ascutit, cu varful in * E 11mv.

Steaua tripla de la Vest de M79 este HJ 3752, are primara de o frumoasa culoare galben-oranj. Companionul B cu separatia de 3,5'' a fost rezolvat la 107x dar nu a fost separat nici la 250x in observatia de Vineri. Companionul C cu separatie de un minut este lesne rezolvabil.
Am rezolvat si separat AB la observatia de Luni 18 Decembrie.

Roiul M79 insa nu a fost rezolvat in stele de catre reflectorul de 148mm , nici macar partial, la nici una din observatiile de pana acum.

La observatia de Vineri, cand am facut schita, cerul a fost paclos.
Datorita altitudinii joase si a cerului paclos de la momentul observatiei, schita mea a rezultat incompleta.
Faptul ca am dificultati in identificare celor doua stele, reprezentate in desen, confirma conditiile dificile de observatie. Nu degeaba m-am temut de asta.
De asemenea valorile publicate ale diametrului lui M79 oscileaza in jurul valorii de 9 minute de arc. Ori eu am vazut obiectul la un diametru de , sa zicem, 4,5 minute de arc.
Asadar, cand voi avea alte ocazii, voi relua aceasta observatie.

Atasez schita bruta de la ocular si cea electronica ce incearca sa prezinte impactul vizual al roiului sferic M79, vazut la 250x, prin newtonianul meu de 148mm. 
Am incercat sa ''introduc in ecuatie'' si conditiile atmosferice.

Mircea