-----------------------------------
iulian90
19 Dec 2023 15:54


-----------------------------------
Aseara tarziu s-a ivit ocazia de cer senin asa ca am profitat si am iesit la observatii de obiecte Messier. 
Instrumentul folosit a fost reflectorul Seben 150/1400mm. 

Am observat urmatoarele obiecte Messier: 

-M 1 , ramasita de supernova din constelatia Taurul. S-a vazut greu,  fiind foarte slab luminoasa. 
-M 42/43 , Marea Nebuloasa din Orion. S-a vazut bine la grosisment mic si mediu, mai ales in combinatie cu filtrul UHC. Iar la grosisment mare partea cea mai luminoasa de langa Trapez s-a vazut cel mai fain, cu detalii.
-M 78 , nebuloasa de reflexie din Orion. S-a vazut relativ greu, mai mult la grosisment mediu. Avea aspectul unui obiect mic , difuz si cu doua stele in dreptul sau.
- M 79 , roiul globular din constelatia Lepus. S-a vazut relativ bine, foarte mic , relativ slab luminos si fara detalii, deci nu s-a putut discerne stele componente cu telescopul de 150mm. 
-M 41 roiul deschis din Canis Major. Aceasta s-a vazut foarte bine, numarand in jur de 30 stele din care vreo 10 sunt mai bine vizibile ( una fiind si galbena) .
-M 35 , roiul deschis din constelatia Gemeni. Si acest roi s-a vazut foarte bine, fiind mare si cu numeroase stele componente. Langa acest roi s-a vazut greu si roiul NGC 2158. 
- M 38 , roi deschis din Auriga. Un alt obiect frumos ca si M 35, insa ceva mai mic si mai slab luminos decat acesta. In preajma lui am observat si micul roi NGC 1907. 
-M 36 , roi deschis din Auriga, mai mic dar mai luminos decat M 38, si cu mai putine stele decat acesta, insa mai luminoase. 
- M 37 , un frumos roi deschis din Auriga, cu puzderie de stele componente. 
-M 45, binecunoscutul roi dschis din constelatia Taurul care este vizibil si cu ochiul liber. L-am observat si cu filtrul UHC si in jurul stelelor Merope si Alcyone s-a vazut un halo difuz mai accentuat decat la celelalte stele, probabil o parte din nebuloasa de reflexie. 
-M 44 , roiul deschis din constelatia Racul, un alt roi cam la fel de mare si vizibil cu ochiul liber insa mai greu decat M 45. Am numarat in jur de 30 stele in acest roi. Vreo 6 dintre ele sunt dispuse in doua triunghiuri. 
-M 68, micul roi deschis , tot din constelatia Racul, este mai greu vizibil decat M 44 , avand vreo 15 stele vizibile, fiind si mai compact. 
-M 34 , roi deschis din constelatia Perseu. Se vede bine, avand vreo 20 stele vizibile. 
- M 31 , Marea galaxie din Andromeda, foarte bine vizibila zona centrala si nucleul. 
-M 32 , mica dar luminoasa galaxie-satelit al marii galaxii M 31, al carui nucleu ramane luminos si la grosismentul maxim de 388x. 
-M 110 , cealata galaxie-satelit , care insa e mult mai slab luminoasa si greu vizibila. 
-M 33, galaxia din constelatia Triunghiul, este chiar mai greu vizibila decat M 110. Si nebuloasa extragalctica NGC 604 se vede greu dar mai mult la grosisment mediu si mare. 
- M 47 , roi deschis din constelatia Puppis , are cam 9 stelevdin care o dubla. 
- M 46 , celalalt roi deschis din apropierea primului, este mai mare , cu  stele mai numeroase, insa mult mai slab luminoase si contine si nebukoasa planetara NGC 2438, vizibila numai cu filtrul UHC. 
- M 93 , un frumos roi deschis din constelatia Puppis  a fost ultimul obiect observat aseara, rasarind tarziu , dinspre S-E deasupra obstacolelor. Are vreo 17 stele si este mic si compact. 

Cam acestea au fost obiectele Messier observate de mine aseara, in numar de 21. Dar mai urmeaza si in seara asta sa observ restul de obiecte Messier,  care sunt vizibile in perioada aceasta, caci se anunta senin. :)