-----------------------------------
iulian90
15 Dec 2023 00:01


-----------------------------------
In privinta suportului secundarei , intradevar cred ca ar trebui ceva din lemn tare, nu cred ca voi mai folosi suportul facut acum cateva zile, ci voi cauta un lemn de fag , printre lemnele de foc, cu fibra dreapta, din care sa tai o bucata ,pe care o sa o prelucrez ca sa fac suport pentru secundara. 
Un suport de forma cilindrica nu cred ca as reusi sa fac , dar unul de forma rectangulara, ca cel din lemn de brad, sigur reusesc sa il fac, fiind mai usor de construit. Si oricum nu conteaza daca e de forma cilindrica sau rectangulara,pentru ca va fi mascat de secundara, ci conteaza sa fie prelucrat cat mai precis, taiat la 45 grade si gaura de fixare sa fie cat mai precisa data in el.  

Desigur ca voi monta o flansa din tabla mai groasa in dreptul focuserului pe dinanuntrul tubului pentru rigidizare. Am mai vazut in poze cu reflectoare construite de alti astronomi, acea flansa montata indreptul focuserului pe dinantru, prin care treceau si suruburile de fixare ale focuserului. 

Ieri si azi am lucrat la spiderul secundarei, confectionand bratele din tabla de fier zincata de 0,5mm si fixandu-le cu popnituri de suportul central. Capetele bratelor le-am pliat pe 10mm latime pentru a mari rezistenta la tensionare in zona de fixare pe suportul central dar si la capetele unde vor veni suruburile de tensionare.
Pentru tensionare am recurs la folosirea de piulite expandabile, care au deja gata facute taieturile necesare pentru a intra capetele bratelor in ele, eu doar a trebuit sa dau cate o gaura de 3,5mm pentru fixarea cu popnituri de bratele spiderului si sa le mai scurtez ca ansamblul spiderului cu tot cu brate sa intre fara probleme in interiorul tubului. 
Piulitele astfel prinse de capetele bratelor spiderului si prin care intra suruburile de tensionare (dupa ce trec si prin peretele tubului) vor intinde si tensiona bratele spiderului, pe masura ce suruburile vor fi stranse. 
Dealtfel in gaurile din peretele tubului prin care vor trece suruburile de tensionare voi pune si niste bucse facute din piulite-gheara, la care alezez filetul pentru a reduce frecarea dintre ele si suruburile de tensionare si a proteja totodata marginea peretelui tubului, care se poate deforma, fiind din tabla subtire. Desigur ca vor veni amplasate si inelele de rigidizare in dreptul spiderului secundarei, de o parte si de alta a suruburilor de tensionare in asa el incat sa nu se deformeze tubul la tensionarea spiderului.