-----------------------------------
Mircea Pteancu
11 Dec 2023 22:26


-----------------------------------
Iulian

Ai mare dreptate, inafara de obiectele din Lista de iarna se vad si multe altele. 
In fond, in fiecare zi, toate obiectele Messier defileaza deasupra orizontului nostru. 
Iar in luna Martie sunt conditii ca sa le prinzi pe toate intr-o singura noapte : asa a aparut Maratonul Messier.
Listele RASC pe anotimpuri contin obiectele care se vad, candva pe durata anotimpului, in timpul serii si in preajma meridianului.
La Maratonul Messier este important sa gasesti si sa vezi obiectele, macar cateva secunde. Din ce mi-a relatat Armand, la multe obiecte ai tot timpul la dispozitie pentru observare. Altele insa abia pot fi zarite in lumina crepusculului. Iar pentru latitudinea noastra, M30 este imposibil de ''prins'' intr-un maraton din luna Martie.
Eu va propun ca obiectele de sezon, aflandu-se in preajma meridianului, sa le studiem pe indelete.
De exemplu, Alan Dyer a scris in lista RASC ca pentru rezolvarea lui M79 ai nevoie de un telescop de 200mm. James Mullaney insa spune ca un telescop de 150mm deja rezolva partial roiul.
Hai sa aflam ''care-i treaba'' !

Gabriel

Luneta de 102mm se va descurca onorabil la multe obiecte dar newtonianul de 200mm te va ajuta considerabil sa vezi detalii. Iar la obiectele foarte slab luminoase precum M74 sau M98, sa vezi ceva, cat de cat. Pana sa modific Toleascopul D= 200mm F/6, aceste doua obiecte au fost invizibile pentru mine. 

Tudor

Binoscopul ''Fregata'' este un tip relativ nou de instrument astronomic deci este o alegere foarte interesanta.
Stiu ca faci observatii pe cer negru deci sunt foarte curios sa citesc rapoartele de observatii cu ''Fregata'', cred ca se va descurca de minune.
Gasesc ca foarte interesant faptul ca alti astronomi au folosit binocluri in Astronomie inainte de epoca lui Messier. De pilda Le Gentil pe care Messier il si citeaza. 
Dar pare cert ca Messier nu a cunoscut binoclul.

Doua straturi de nori la Arad, acum.

Cerule senin ... hai vino odata, Mircea