-----------------------------------
zoth
04 Dec 2023 16:25


-----------------------------------
Luminozitatea poate caracteriza foarte bine un binoclu la observatii terestre diurne dar noaptea pe cer nu mai poate oferi informatii tot atat de utile, accederea la o anumita magnitudine stelara depinde de alti factori cu alte proportionalitati intre ei. Am explicat in postul anterior. E bine sa nu incurcam lucrurile!

Nu cunosc ultimul parametru introdus de tine dar vad ca pastreaza proportionalitatea cu luminozitatea binoclului fiind exprimat de aceasta data ca arie a pupilei de iesire, nu ca diametru al ei. Deci nu poate fi ok. Un exemplu simplu ne edifica imediat: sa presupunem ca avem un binoclu de 20x80. Acest binoclu va avea o pupila de iesire de 4mm a carei arie este de 12,56mmp deci usor mai mica decat a lacertei de 10x42. In logica construita mai sus, aceasta valoare ne spune ca binoclul in cauza nu ar fi capabil sa ajunga la ceea ce vede lacerta 10x42, lucru total neverosimil. Sper ca esti de acord cu mine sau daca nu, te rog sa mi-l explici.

PS. te mai rog sa verifici, dar eu cred ca nu am afirmat nicaieri ca lacerta prime ED ar avea o sticla cu transmisie mai slaba.
transmisia mai slaba poate proveni de la alti factori: sistemul prismatic, acoperiri AR mai slabe, formula optica mai stufoasa ...