-----------------------------------
zoth
30 Noi 2023 15:30

Teste minimale Vanguard 8x42 seria 4
-----------------------------------
O alta saptamana, un alt binoclu la test... De data asta e vorba de un Vanguard Endeavor ED 8x42 seria 4.
Nu am sa scriu un review ci doar niste concluzii rezultate in urma testelor la care a fost supus. Posibil sa fac mai multe referiri comparative la Lacerta Prime ED 10x42 care mi-e cel mai proaspat in memorie acum si evident si la binoclul meu de referinta porro 8x30.

Vanguardul iti da la prima vedere cam aceeasi senzatie de constructie robusta, bine legata dar si relativ simpla. Sistemul de jumelare este de tip dubla balama, una situata in zona obiectivelor iar cealalta in zona de reglaj al focusului central inspre oculare. Tuburile binoclului sunt imbracate intr-un material ce imita pielea sintetica, mult mai prietenos decat metalul gol al Lacertei si sunt prevazute pe burta cu acele tesituri utile pentru pozitionarea degetului mare.
Optic, binoclul arata o imagine curata cromatic, cu luminozitate mare si contrast bun dar spre deosebire de Lacerta, nu mai e atat de taioasa. Tonul imaginii e usor cald ceea ce mie unul imi place. Daca ne uitam la o tinta de contrast mare si o ducem spre marginea campului observam aparitia unui cromatism transversal care este insa de-a dreptul diafan, departe de a putea afirma ca e limitativ sau deranjant. E posibil ca de multe ori sa nici nu-i sesizam prezenta. 
Spre deosebire de Lacerta reglajul IPD nu mai este deloc critic, l-am nimerit de mai multe ori  din prima incercare. Reglajul dioptric este si el destul de smecher si se afla pe acelasi ax cu reglajul de focus dar in partea din fata a acestui ax. Pentru reglaj rotita se trage in fata, se face reglajul apoi se impinge inapoi pe ax pentru blocare.
Privitul prin binoclu este prietenos si nerestrictiv.
Antireflexul nu este atat de spectaculos ca cel al Lacertei dar este interesant si cred ca si bun. Combina pe obiectiv un albastru intens cu auriu tabac iar pe ocular o nuanta de verde nu prea intensa combinata cu violaceu.
Seara pe cer imaginea lunii a lui Jupiter si Saturn corecte si ce sa vezi, minunea de la Maglavid se implineste si Vanguard strange corect lumina stelelor. Chiar minune, nu ma asteptam. Am avut un usor stres cand am comparat imaginea lui Jupiter din 8x30 cu cea din Vanguard, imi parea ca in 8x30 vad satelitii jovieni mai usor si mai bine decat in binoclul supus testelor. Mi-am dat seama apoi ca in Vangard imaginea lui Jupiter era mult mai luminoasa si fundalul cerului mai deschis decat in 8x30 iar senzatia pe care am avut-o era normala. Am vrut sa fac apoi si comparatia pe magnitudini stelare insa nu a mai fost nevoie, in 8x42 stelele imi apareau din prima mult mai zglobii si luminoase decat in 8x30.
As avea tupeul sa recomand acest binoclu atat pentru terestru cat si pentru astro. Nu cunosc pretul lui dar din rezultatele vizuale la care ajunge as spune ca nu e tocmai mic. sau ... cine stie?