-----------------------------------
Space83
26 Noi 2023 21:34

Telescop nou, lentila murdara - Bresser 102/1000 mm
-----------------------------------
Va salut. 

 Pana nu demult am avut un telescop refractor acromat Bresser 70/700 mm de care am fost foarte multumit prin urmare acum o luna m-am hotarat sa trec la fratele mai mare Bresser 102/1000 mm, mai ales ca e si relativ ieftin - 1500 lei / 300 euro cu tot cu montura EQ3 si accesorii. 

 L-am cumparat de la unul din cele mai cunoscute magazine de astronomie din tara. Surpriza neplacuta a fost ca lentila era patata cu ceva substanta sau apa uscata in forma de cerc pe o suprafata destul de mare. Prin ocular nu vedeam nici o pata, calitatea imaginii nu parea sa fie afectata sau cel putin asa mi se parea mie. I-am contactat totusi pe cei de la magazin si le-am cerut sa imi trimita altul. Ei mi-au spus ca imi vor trimite un tub nou si sa il returnez pe cel vechi fara trepied si restul accesoriilor. 

 O saptamana mai tarziu am primit tubul nou, culmea in aceasi cutie cu care l-am trimis eu pe cel patat si nu intr-o cutie noua sigilata. Ma intreb acum daca nu cumva mi-au trimis un alt tub returnat de vreun client pt ca surpriza si al doilea are lentila interioara patata desi mult mai putin, in plus asta are si ceva praf intre lentile, primul nu avea. Cei de la magazin, cand i-am intrebat, mi-au spus ca e un tub nou nout.  Intradevar e un alt tub, imi dau seama dupa semnele distinctive pe care le avea primul fata de asta dar nu as baga mana in foc ca e nou si nu returnat de alt client. Prin ocular nu se vede nici o pata si cel putin mie mi se pare ca nu e afectata calitatea imaginii. Oricum foarte dubios si ciudat ca si al doilea tub are lentila patata cu ceva substanta sau apa uscata, intr-o masura mult mai mica decat primul totusi. Ma intreb toate din seria asta or fi cu lentila patata ?!?

 Voi ati mai patit asa ceva, sa cumparati un telescop nou cu lentila patata ? Imi fac eu oare griji degeaba ? E oare afectata calitatea imaginii ? Ce ati face voi in situatia asta ?

 Am atasat patru poze, primele doua cu lentila tubului pe care il am acum iar ultimele doua cu primul tub pe care l-am returnat deja.

 Sunt curios de parerile voastre. Cer senin si o seara placuta va doresc!