-----------------------------------
dmtr69
26 Noi 2023 14:59


-----------------------------------
Acum despre primara si suportul ei.
-Primara are un ventilator de 80mm montat pe un inel in centru, legat cu trei brate de inelul pe care sta primara(si pe cele trei brate sunt niste fasii de pluta, deci primara sta si pe aceste brate). Deci intre primara si inelul pe care este montat ventilatorul este doar un spatiu de cca 1,5-2mm. Nici nu poate crea un curent eficient de aer pe mijloc, ce sa mai vorbim de distribuirea uniforma pe toata suprafata oglinzii (ventilatorul batea spre primara), facand mai mult rau, racind neuniform. Suruburile de fixare erau puse dinspre primara, deci a trebuit sa o dau jos ca sa umblu la ele. Atunci am vazut alta ciudatenie- marcarea centrul oglinzii nu este facuta cu un inel-abtibild, ci inelul este facut prin indepartarea stratului reflexiv de aluminiu!! Inelul se vede cand este iluminat din spate, nu din fata. (Ventilatorul impiedica si aceasta iluminare, necesara la colimare). Acest tip de marcaj implica si obligativitatea unui capac in spate care sa blocheze lumina parazita din centru, pe langa cea care vine intre primara si tub (dar de pus dupa aclimatizarea oglinzii). 
Am cumparat o tigaie usoara de 24cm "de la chinezi" si am facut acest capac. Am pus un ventilator de 90mm (tip silent, tehnologie FDB) pe interior, si cu grilaj metalic afara (distanta pana la primara cam de 40mm). Capacul este fixat cu 2 gheare (una fixa, una cu arc) de suportul primarei. Tigaia are exact aceeasi vopsea ("lovitura de ciocan" metalizata) ca acest suport (O fi facuta tot de GSO?). Aceasta vopsea este prezenta si pe partea ce intra in tub, putand crea reflexii parazite (la SW este matuita marginea).
Suruburile de fixare-blocare a primarei nu sunt langa cele de colimare (la SW sunt perechi), ci la egala distanta intre acestea. Fiind asa departe si inelul pe care il imping (pe care sta primara) fiind destul de subtire (maxim 5mm), cred ca acest inel flexeaza. Nu simti o blocare rigida ci una elastica (cand am incercat colimarea am vazut ca acestea erau strase "in draci"). Am in plan sa incerc sa mut suruburile de blocare langa cele de colimare (mi-ar trebui si niste arcuri mai bune pentru acestea, sa vad pe unde gasesc).