-----------------------------------
Mircea Pteancu
23 Noi 2023 23:45


-----------------------------------
Preferinta mea este ca si a lui Stanescu.
Si nu vad de ce ar fi gresit.
Aseara am facut niste masuratori la noul newtonian de 148mm deoarece vreau sa-l trec de la focuserul de 1,25'' la unul de 2''.

Conform proiectului facut in ''Newt for the webb'', planul focal trebuia sa se afle la 75mm inafara tubului.
Aseara am focalizat pe Luna, Albireo, Pleiade si am masurat de mai multe ori si s-a confirmat ca planul focal se afla la 75mm inafara tubului.
Cei 75mm reprezinta suma parametrilor 65mm + 10mm de la ''Focuser'', in atasament, josul paginii.
Ce inseamna asta ?
Ca am camp de plina lumina cu diametrul de 16mm. 
Off-setul de 2,2mm este acoperit cu supra-masura de campul de plina lumina de 16mm.

Atasez specificatiile lui Toleascop 200mm F/6,16 de unde se vede ca acolo am un camp de plina lumina de 17mm.

La ''Ratusca cea urata'' D=125mm F/6.9 stau mai rau :wink: am camp de plina lumina de ''numai'' 15,6mm. 
Nu am calcul in ''Newt for the Web'' pentru acest telescop. L-am construit cu 16 ani inainte de aparitia lui Newt for the Web. Cine vrea, ma va crede pe cuvant.

Deci ce motiv as avea sa ma impiedic de maruntisuri de 1 sau 2 mm cand eu am secundara cu 15, 16 sau 17mm mai mare decat dimensiunea minima !

Mircea