-----------------------------------
mihaig
19 Noi 2023 22:58


-----------------------------------
Ca sa revenim la scopul initial al postarii,care s-a transformat in compendiu de geometrie...
Eu folosesc laser+Barlow pentru aliniera primarei.
Pe etape:
1.Verific alinierea focuser/secundara cu capacelul.
2.Ajustez tiltul secundarei astfel incit centrul oglinzii sa coincida cu centrul focuserului.Asta o fac cu laserul,care este foarte bine colimat.
3.Aduc axul optic  al oglinzii exact in mijlocul focuserului,cu Barlow laser,din suruburile de colimare ale secundarei.Verific din nou pasul 2,reglez iar daca e cazul,apoi pasul 3 din nou.
Cu Barlow laser proiectia marcajului central al oglinzii trebuie sa fie exact in jurul orificiului de iesire al laserului in cazul unei colimari precise.
Barlow laser poate fi clasic,cu obturare cu orificiu central,dupa lentila divergenta sau fara,caz in care proiectia inelului central al primarei se face direct pe placuta la 45 grade a laserului.
In poza cu obturare,proiectia inelului este simetrica in jurul orificiului de iesire,dar nu am putut baga telefonul in telescop decit partial,de aia arata necentrat.
In ceea ce priveste offsetul,ma lasa rece.La orice telescop(newtonian) trag de elemente pinca cind toate imaginile  sunt circulare,concentrice si pupila mea perfect centrala cind ma uit  prin focuser.Cam la fel cum face Mircea...