-----------------------------------
tudor
17 Noi 2023 13:18


-----------------------------------
eduardflorin, multumesc! 
In legatura cu recomandarile pentru binocluri, discutia poate dura zile. Dar s-o scurtez: Decat un binoclu performant, ce sta in sertar si ingrijit ca un bebelusi, mai bine unul decent dar caruia sa ii tocesti fiecare coltisor si sa nu ii dai ragaz sa se odihneasca! Daca va rezista acestui "regim draconic" atunci acest binoclu (e valabil pentru orice instrument) se poate numii bun sau chiar foarte bun! E important sa il cumperi pe cel care ti-l poti permite ca bani si sa faci cat mai multe observatii cu el. 

Iata eu am facut observatii cu Fregata la Fundulea ieri 16.11.2023. Am fost cu grupul nostru inchegat deja! Am mers special pentru cele doua comete mai luminoase ce se pot observa in perioada asta. Catalin Paduraru le-a gasit primu' (bravo!), apoi totul a mers ca uns!

12P/Pons-Brooks am observat-o ca o stea pufoasa la 23x foarte asemenatoare ca aspect cu nebuloasa Blinking. Dar observarea si schita am facut-o la 37x unde condesarea s-a vazut mult mai bine! In Gargy (telescopul de 500mm al lui Andrei) s-a vazut superb asemenea unui roi globular!
C/2023 H2(Lemmon) a fost mult mai extinsa decat 12P. Deasemena se deplasa aparent printre stele mult mai repede. Am observat-o cu magnificatia 37x a binoclului meu! Am facut si schite la fata locului cu observarea cometelor, dar trebuie sa le trec pe curat si o sa le vi arat!

Alte obiecte observate:
M42, M43, M31, M36, M37, M38, M1, Dublu Perseu, M57, M27. La nebuloasa Gantera, Andrei ne-a aratat in Gargy steluta centrala vinovata de toata aceasta masa enorma de gaz stelar. Era acolo ca si cand ea nu are nici o legatura cu ditamai dezmatul stelar :)
Ma mai opresc un pic si asupra unei galaxii pe care am vazut-o pentru prima oara (multumesc lui Andrei pentru recomandare!). Este vorba de galaxia Fantoma lui Mirach. Cu magnificatia 23x nu am putut s-o vad dar cu 37x am reusit foarte bine cu vedere indirecta. Era acolo prezenta exact ca o fantoma!!!

In rest ce sa mai spun, Marian a stat mai mult timp lipit de flebetea lui: Dublu Perseu. Folosea noul lui binoclu 70mm, fratele geaman al Fregatei mele. Iulian isi imblanzea bestia de luneta 150mm cu miscari fine si precise, indreptandu-o spre ce altceva decat spre Jupiter! Cezar, cu binoclul lui gigand 100ed (fratele mai mare al Fregatei mele, o spun cu mandrie :)  ) ne-a arat cel mai frumos M42 al serii!