-----------------------------------
nobody
15 Noi 2023 20:32


-----------------------------------
Cred ca zoth s-a apropiat de problema interpretarii geometrice.
Putem spune asadar ca diagonalele isi autodefinesc offsetul.
Offset-ul in sine este un efect de proiectie geometrica in spatiu, inerent constructiei cu diagonala la 45 de grade. In cazul Newton-ului, necompensat, poate duce la vignetare asimetrica, mai mult sau mai putin vizibila, depinde de raportul focal si de distanta de lucru, dar nu asta este problema care vreau sa o scot in evidenta.

La newtoniene suprafata de reflexie este identica cu cea de lucru si poate de aici se naste interpretarea mai critica dar in practica nici eu nu cred ca se poate sesiza vizual vreo diferenta intre pozitionare cu offset sau fara.
Aici este problema. In practica procesului de colimare mai apare un efect, cel de perspectiva.
Daca oglinda secundara eliptica este perfect centrata cu focuserul, aceasta nu va aparea concentrica privind prin capacel, din cauza perspectivei.

Vedeti unghiurile alfa si beta din imaginea de mai jos.

Ca sa fie aparent centrata fata de focuser, secundara trebuie mutata un pic spre oglinda primara. (offset longitudinal)
Pe urma ca imaginea tubului/oglinzii principale sa fie apaernt centrata, trebuie un pic inclinata secundara.
Iar la final, pentru a compensa tilt-ul indus, se inclina un pic si principala.
Astfel prin tilt se induce un offset si lateral, fara a descentra secudara fata de tub.
Asta ar fi colimarea "partial offset" descrisa in amanunt:
https://www.telescope-optics.net/newtonian_collimation.htm

P.S. Am mai adugat si o imagine din sursa pusa de dmtr69.