-----------------------------------
Mircea Pteancu
10 Noi 2023 23:01


-----------------------------------
Felicitari lui cristib, sorini si David pentru observarea ocultarii lui Venus pe cerul de zi !
Multumim Cristian pentru fotografie !
Prins de niste treburi ''d'ale casei'' am pierdut notiunea timpului. Mi-am amintit de ocultatie doar cand Armand, care a observat-o si el, m-a intrebat despre ea. :oops: 

Insa ''mi-am scos parleala'' tot ieri dar seara cand, impreuna cu Armand si Ionel, am facut observatii de la Punctul Grosii Noi pe cer Bortle 2.

Dupa ce s-au aburit ocularul, secundara si ambele cautatoare si tot echipamentul meu telescopic a fost acoperit de bruma inghetata, am observat cu binoclul Aculon.

Si ce bine m-am distrat: M33, M31, M32, posibil M110 dar n-am mai avut telescopul functional ca sa confirm, M81, M82, M1 destul de dificil cand era la mica inaltime, M37, M36, M38 - luminoase ca niciodata, NGC 1907 - in premiera cu binoclul, M78- alta premiera bino, NGC 6866, NGC 6811, NGC 253, galaxie in Sculptor, numita si ''Silver Coin''= superba de superba, NGC 1528 in Perseus, Roiul ''37'' prezentand doar 3/4 stelute, Cr 69, Cr 70, Cr 65, M42, NGC 1981, Roiul Dublu NGC 1807 - 1817, Mel 20, Roiul Dublu Perseu, Stock 2 - musculos in stelute de l-ar invidia chiar si Schwarzy, M34, M35, Cr 89.
Au mai fost si altele dar nu-mi amintesc pe moment; nu am luat notite ca-mi inghetau degetele ...

Atasez in avanpremiera o poza a lui moshu' , facuta de Armand dupa ce am am parasit spargatorul de gheata SW 250mm in favoarea lui Aculon 10x50mm.
Mai multe detalii vor fi in raportul de pe situl Galaxis.

Cer senin, Mircea