-----------------------------------
tudor
26 Oct 2023 07:50


-----------------------------------
Cătălin,
Zeiss KPL 25mm au 42 grade.

Da, aici pot adauga si eu ca am observat la ocularele de microscop zeiss W-PL 10x/23 o corectie f aproape de perfectiune, adica nu era nici de tip "butoi" cum sunt Nikon SW 17.5 sau APM UFF, nici de tip "perna" cum sunt majoritatea TeleVue (Delite, Panoptic, etc) sau Morpheus 17.5 si majoritatea.
Ce am observat la APM UFF 24mm &#537;i la Nikon SW 17.5 este că nu au nici ele deformări geometrice (au liniile paralele până pe margini fiind foarte bune pt observarea obiectelor cu forme regulate)... Dar pre&#539;ul plătit este mic&#537;orarea distan&#539;ei unghiulare dintre obiectele de pe margini. Pe margini au magnificatie mai mică decât pe centru, mai ales la ocularele Nikon SW unde diferen&#539;a de magnificatie e mai vizibilă. Acest lucru e perceput imediat ca un efect de glob atunci când translatezi imaginea, chiar dacă nu este prezentă distorsiunea "butoi", liniile fiind drepte pe marginea ocularelor. Practic deformează obiectele pe margini prin mic&#537;orare propor&#539;ională, nu prin "îndoire"